Anasayfa » Güvercin » Evcil, Yabani, Yavru Güvercinler Günde Ne Kadar (Kaç Saat), Nerede, Nasıl Uyur?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Evcil, Yabani, Yavru Güvercinler Günde Ne Kadar (Kaç Saat), Nerede, Nasıl Uyur?

Evcil ve yabani güvercinler gerek yaşam tarzlarıyla gerekse insanlarla olan etkileşimleri dolayısıyla ilgi çekici canlılardır. Hayvanlara ilgisi olanlar ve güvercin beslemek isteyenler için güvercinlerin uykusu, günde kaç saat, nerede ve nasıl uyudukları merak konusudur.

Evcil Güvercinler Günde Ne Kadar (Kaç Saat) Uyur?

Evcil güvercinlerin uyku süresi 10 ila 12 saat arasında değişir. Güvercinlerin insanlara kıyasla çok daha uzun bir uyku süresi olduğu söylenebilir. Ancak uyku saatlerinin çok uzun olmasına rağmen uykuları oldukça hafiftir. Dışarıdaki uyaranlara ve seslere karşı son derece hassas olan canlılardır.

Yabani Güvercinler Günde Ne Kadar, Kaç Saat Uyur?

Yabani güvercinlerin uyku süresi ile evcil güvercinlerin uykusu ve uyku süresi arasında pek fark yoktur. Güvercinler için belirlenmiş sabit bir uyku süresi olmasa da genel olarak 10 ila 12 saat arasında uyudukları belirlenmiştir.

Yavru Güvercinler Günde Ne Kadar, Kaç Saat Uyur?

Yavru güvercinlerin uyku süresi yetişkin güvercinlere kıyasla daha fazla olabilir. Gün içinde daha aktif olan ve sık sık yuvadan uzaklaşan yetişkin güvercinler 10 ila 12 saat arasında uyurken günün büyük çoğunluğunu yuvada geçiren yavru güvercinler uçmayı öğrenene kadar 12 saatin üzerinde uyuyabilirler.

Evcil ve Yabani Güvercinler Nerede Uyur?

Evcil ve yabani güvercinlerin uyuduğu yer sanılanın aksine yuvaları değildir. Doğadaki yırtıcı hayvanlardan korunmak için açık alanlardan uzak duran güvercinlerin ağaç yapraklarında ve yoğun çalıların arasında uyudukları bilinir.

Güvercinler için suyun üzerinde, bir ağaç dalında ve yerde uyumak da seçenektir fakat bu duruma nadiren rastlanır. Zira yerde ya da suyun üzerinde uyuyan bir kuş kolayca kendisinden büyük bir hayvana yem olabilir.

Güvercinler Nasıl Uyur?

Güvercinlerin uyku şekli oldukça hassas ve bölünmeye müsaittir. Uyurken gagalarını gizleyerek tüylerini kabartırlar. Hayatta kalmak için içgüdüsel olarak savunma mekanizması geliştiren güvercinlerin neredeyse gözü açık uyudukları söylenebilir.

En ufak bir seste bile uyanarak tepki gösterdikleri malumdur. Bununla birlikte, fazla ürkek ve savunmasız oldukları için uykularını bölen bir hayvandan ya da insandan hemen kaçıp bulundukları bölgeyi terk edebilirler.

Güvercinlerin uykusu çok hassas olduğu için güvercin beslemek isteyenlerin güvercinleri korkutmadan sevmeyi ve eğitmeyi öğrenmesi şarttır. Zira uçmak ve özgür kalmak için yaratılan kuşlar ait olmadıklarını düşündükleri yerden en kısa sürede uzaklaşacak ve bir daha geri dönmeyeceklerdir.