Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Evde Muhabbet Kuşu Beslemek İnsanlara Zararlı Mı?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Evde Muhabbet Kuşu Beslemek İnsanlara Zararlı Mı?

Evde muhabbet kuşu beslemek insanlara zararlı olabilir.

Bazı kişilerin kuş alerjisi olabilir. Bunun dışında farklı alerjik rahatsızlıklar ve solunum hastalıkları da kuşlardan kaynaklı olarak tetiklenebilir.

Bu durum genellikle yakın temas sonucu ortaya çıkacağı için tek çözüm her zaman kuş beslemekten vazgeçmek değildir.

Evde muhabbet kuşu beslemek insanlara zararlı olabilse de teması azaltarak ve düzenli temizlikle olumsuz etkileri yok edebilirsiniz.

Özellikle kafes temizliği sırasında etrafta uçuşan tüyler, alerjinin daha da artmasına yol açabilir. Bu nedenle hasta kişiler yerine evde yaşayan diğer bireyler tarafından temizlik yapılmalıdır.

Kuşu elinize aldıktan ya da elle besleme sonrasında ellerinizi bol sabunlu suyla yıkamalısınız. Muhabbet kuşunuzun kafesi yattığınız odada durmamalıdır.

Kafes, 2-3 günde bir temizlendiği takdirde tüyler etrafa yayılmaz. Böylece alerjik belirtilerin görülme sıklığı azalır.

Muhabbet Kuşu Nedenli Hastalıklar Ve Durumlar Hangileridir?

Muhabbet kuşu nedenli hastalıklar ve durumlar dikkatli bir gözlem ile fark edilebilir. Önceden kuşlara karşı alerjisi olduğunu bilenlerin ve astım hastalarının kuş beslememesinde fayda vardır. Böylece sevimli dostunuzla birbirinize alıştıktan sonra vedalaşmak zorunda kalmazsınız.

Astım

Astım, bir çeşit solunum yolu hastalığıdır. Astım alerjenlerle birebir ilişki içerisinde olan bir hastalıktır. Alerjenler ve diğer faktörlerin etkisiyle hava yolunda daralma meydana gelir. Aynı zamanda mukus üretimi de fazlalaşır.

Astım hastaları alerjenlerin etkisiyle ataklar geçirebilir. Çeşitli alerjenler muhabbet kuşunun tüylerinden insanlara aktarılır. Bu nedenle astım hastası bireyler, tüylü hayvanları beslemekten kaçınmalıdır.

Alerjik Rinit

Alerjik rinit, çeşitli alerjenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Evde muhabbet kuşu beslemek sonucu ortaya çıkan toz, polen ve tüyler alerjik rinite sebebiyet verebilir.

Alerjik rinit özellikle polen alerjisi şeklinde ortaya çıkar. Bu nedenle birebir muhabbet kuşlarından kaynaklandığını söylemek mümkün değildir. Ancak tüyler de hastalığın tetiklenmesine sebebiyet verir.

Kafes temizliği sırasında eldiven ve maske kullanmak, kuş teması sonrası elleri yıkamak; alerjik rinitin etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Aşırı Duyarlılık Zatürresi (Hipersensitivite Pnömoniti)

Aşırı duyarlılık zatürresi doğrudan kuş beslemekle alakalı bir hastalık olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda tarım işleriyle uğraşanlar ve klima kullananlarda da bu hastalık ortaya çıkabilir.

Özellikle kuş ticareti yapanlar, yetiştiriciler ciddi bir tehlikeyle karşı karşıyadır.

Kuşların dışkılarından çıkan tozlar ve tüylerde yer alan proteinler, akciğer iltihabına sebebiyet verebilir. Bu hastalığın en yaygın belirtisi nefes darlığı ve öksürük olarak ortaya çıkar.

Hastalığın evresine göre uygun tedavi uygulanır. Kortizon, immun sistem baskılayıcı ilaçlar, ileri vakalarda akciğer nakli gerekir.

Kuş – Yumurta Sendromu

Kuş-yumurta sendromu, aynı anda iki alerjene vücudun ortak tepki göstermesidir. Bu durum ortak alerjen maddelerden ileri gelir.

Bireylerde hem kuşlara hem de az pişmiş yumurta tüketimine karşı alerji olabilir. Bu kişiler tavuk yediklerinde ağızlarında yakınmaya yol açacak belirtiler çıkar. Aynı zamanda pişmemiş tavuğa temas etmek de hassasiyet yaratabilir.

Evde Muhabbet Kuşu Beslemek Akciğere Zarar Verir Mi?

Evde muhabbet kuşu beslemek akciğere zarar verebilir. Bu durum genelde aynı anda çok sayıda kuş yetiştirenler için söz konusu olabilir. Sürekli kuş tüylerine ve dışkısına maruz kalan kişilerde aşırı duyarlılık zatürresine bağlı olarak akciğer zarar görebilir. Bu nedenle gerekli önlemleri alarak kuşlarla temas etmekte ya da teması tamamen kesmekte fayda vardır.

Muhabbet Kuşu İle Aynı Odada Uyumak İnsanlara Zarar Verir Mi?

Muhabbet kuşu ile aynı odada uyumak çok fazla doğru bir davranış değildir.

Özellikle alerjisi ve astımı olanlar, uyudukları odaya kuşlarını koymamalıdır. Başka bir olanak yoksa kafes temizliğine azami derecede dikkat edilmelidir.

Evde muhabbet kuşu beslemek herhangi bir hastalığınız ve alerjiniz yoksa tercih edilmesi gereken bir hobidir.