Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşu Alerji Yapar Mı, Zararlı Mı? [Çocuk, Yetişkin]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşu Alerji Yapar Mı, Zararlı Mı? [Çocuk, Yetişkin]

Muhabbet kuşu alerjisi, çocuk ve yetişkinlerde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Pek çok evcil hayvanda olduğu gibi tüylü bir canlı olan muhabbet kuşu bakımında da çeşitli alerjiler gündeme gelebilir.

Muhabbet kuşlarının tüylerinde barındırdığı bazı maddeler, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Ev tozu akarları, muhabbet kuşu tüyünden ve deri döküntülerinden beslenerek alerjiye sebep olabilir. Çocuk ve yetişkinlerde muhabbet kuşu alerjisi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Ve Tüyü Alerjisi Nedir, Nasıl Olur?

Muhabbet kuşu tüyü alerjisi, çocuk veya yetişkin fark etmeksizin bazı belirtilerle ortaya çıkar. Özellikle muhabbet kuşu yakındayken veya kafes temizliği sırasında gözlerde kaşıntı ve yaşarma gibi belirtiler görülebilir.

Bu tarz şikayetler ile doktora başvuran kişilerde bazı alerji testleri yapılır. Yapılan araştırmalara göre evinde muhabbet kuşu veya kanarya besleyen kişilerin beşte birinde kuş tüyüne karşı duyarlılık tespit edilmiştir. Kuş tüyü alerjisi olarak bilinen bu tür şikayetler ciddiye alınmalıdır.

Özellikle alerjik konjunktivit, alerjik rinit ve alerjik astım yakınmaları insanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceği için mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Muhabbet Kuşu Ve Tüyü Alerjisi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Muhabbet kuşu ve tüyü alerji belirtileri, her kişide farklı semptomlar ile ortaya çıkabilir. Bu yüzden alerji olan kişilerin hepsinde aynı tip belirtilerin görülmesi beklenilmemelidir. Muhabbet kuşların tüylerinde bulunan maddeler, çocuk ve yetişkinlerde şu tür alerjik reaksiyonları tetikleyebilir:

  • Gözlerde yaşarma
  • Gözlerde kaşıntı ve kızarıklık
  • Burunda kaşıntı, hapşırık ve akıntı
  • Burunda tıkanıklık ve nefes darlığı
  • Zor nefes alma ve hırıltı
  • Öksürük
  • Göğüste sıkışma
  • Ciltte kızarıklık

Özellikle meslek icabı kanatlı kuşlarla yakından ilgilenen kişilerde bu tür alerjik belirtilerin ortaya çıkması daha sık görülür.

Örneğin hayvanat bahçesinde kuşlarla ilgilenen kişilerin beşte ikisinde bu tür alerjik problemlerin görüldüğü bilinmektedir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde benzer şekillerde ortaya çıkan alerjinin anlaşılması için bu belirtilerden birkaç tanesinin görülmesi yeterlidir.

Gerekli durumlarda doktora muayene olarak alerjik reaksiyonların muhabbet kuşu tüyünden kaynaklanıp kaynaklanmadığı hakkında detaylı bilgilere ulaşılabilir.

Muhabbet Kuşu Ve Tüyü Alerjisine Karşı Neler Yapılabilir, Nasıl Geçer?

Muhabbet kuşu alerjisinin tedavisi sanıldığından çok daha basittir. Ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılmaması için alerjik reaksiyonlar fark edildiği andan itibaren tedavi sürecine başlanılması gerekir.

Diğer evcil hayvan alerjilerinde olduğu gibi kuş tüyüne karşı alerjisi olanların iyileşmesi için kafesin hastadan uzaklaştırılması gerekir.

Eğer evcil hayvanın yani muhabbet kuşunun gönderilmesi mümkün değilse alerjiye karşı bazı önlemler alınabilir:

  • Muhabbet kuşu ve kafesi hastanın yattığı odaya sokulmamalıdır.
  • Muhabbet kuşuna temastan sonra eller iyice yıkanmalıdır.
  • Kuşa temas ettikten sonra elleri göz, burun ve ağız çevresine yaklaştırmamak gerekir.
  • Muhabbet kuşunun bulunduğu odada düzenli temizlik yapılmalıdır.
  • Temizlik sırasında HEPA filtreli elektrikli süpürgeler avantaj sağlar.
  • Kuş kafesinin temizliği alerjisi olmayan bir kişi tarafından yapılmalıdır.

Bu tür önlemler muhabbet kuşu ve tüyünden kaynaklanan alerjilerin önlenmesinde oldukça etkilidir. Ancak en garantili ve pratik çözüm, muhabbet kuşunun evden gönderilmesidir.

Bu yüzden alerji problemi olan kişiler muhabbet kuşunun bakımı yerine farklı bir evcil hayvan tercih edebilir. Özellikle alerjik nezle ve astım gibi hastalıkları tetikleyen bu alerjinin ciddiye alınması önemlidir.

Muhabbet Kuşu Ve Tüyü Alerjisi Sıklığı Nedir?

Muhabbet kuşu alerjisi görülme sıklığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu kapsamda muhabbet kuşu besleyen kişilerin beşte birinde alerjik reaksiyonlar görülmektedir. Aynı zamanda hayvanat bahçesi veya petshop gibi işlerde çalışan kişilerde ise beşte iki oranında alerjik astım gibi hastalıklar görülmüştür.

Kuş tüyü alerjisi, günümüzde evcil hayvan sahiplerinin en sık karşılaştığı alerjik reaksiyonların başında gelir. Bu sebeple eve muhabbet kuşu almadan önce alerji yapıp yapmadığı konusunda bilgi sahibi olmakta fayda vardır.

Muhabbet Kuşu Ve Tüyü Alerjisi Ne Gibi Hastalıklara Neden Olabilir?

Muhabbet kuşu ve tüyünün sebep olduğu hastalıklar ilk başta önemsiz değil gibi görünse de insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Muhabbet kuşu tüyüne karşı alerjisi olan kişiler, bu hayvana sık sık maruz kaldığında bazı hastalıklarla karşılaşabilir. Muhabbet tüyü alerjisinin sebep olduğu hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • Alerjik Astım
  • Alerjik Rinit
  • Aşırı Duyarlılık Zatürresi (Hipersensitivite Pnömoniti)
  • Kuş – Yumurta Sendromu

Astım

Astım hastalığı, kuş tüyünden kaynaklanan alerjinin ilerleyen dönemde hastalarda meydana getirdiği bir sağlık sorunudur. Kişinin nefes alma kalitesinde ciddi problem yaratan astım, akciğer ve üst solunum yollarını olumsuz etkiler.

Muhabbet kuşu besleyen kişilerde nefe salmada güçlük, hırıltı ve hapşırık gibi alerjik reaksiyonlar varsa astım hastalığına dönüşmeden tedavi sürecine başlanılması gerekir.

Alerjik astım küçük yaştaki çocuklarda akut biçimde ortaya çıktığında gerekli tedavi yöntemleri uygulanarak zamanla tedavi edilebilir.

Alerjik Rinit

Alerjik rinit hastalığı, muhabbet kuşu tüyünde bulunan alerjenlerle temas halinde görülür. Sık sık hapşırık belirtileri ile kendini gösteren alerjik rinit tedavisinde mutlaka uzman hekime muayene olunması gerekir.

Özellikle küçük çocuklarda alerjiye sebep olan muhabbet kuşunun doğrudan teması veya kuş kafesinin aynı odada bulunması bu hastalığı tetikleyebilir.

Aşırı Duyarlılık Zatürresi (Hipersensitivite Pnömoniti)

Hipersensitivite Pnömoniti hastalığı, muhabbet kuşu tüyündeki alerjen maddelere sık sık maruz kalındığında ortaya çıkar.

Alerjik aşırı duyarlılık sonucu akciğerlerde zatürreye benzeyen fakat mikrobik olmayan bir hastalık meydana gelebilir. Aşırı duyarlılık zatürresi olarak da bilinen bu hastalıkta ortaya çıkan belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Kuru öksürük
  • Nefes darlığı
  • Halsizlik ve kaslarda ağrı

Özellikle canlı kökenli maddelerle sık sık temas halinde olan kişilerde bu tür hastalıklar görülebilir.

Kürkçüler, ipek böceği üreticileri ve güvercin bakan kişilerde Hipersensitivite Pnömoniti adı verilen hastalık ortaya çıkabilir. Ani başlangıçlı (akut) veya kronik şekilde görülen bu hastalıkta, alerji yapan ortamdan uzak kalındığında iyileşme görülebilir.

Kuş – Yumurta Sendromu

Kuş yumurta sendromu, benzer protein yapısında olan alerjenlere çapraz duyarlılık olduğunda ortaya çıkar. Kuşlarda ve yumurta sarısında bulunan alerjen maddeler kişilerde hayat kalitesini olumsuz etkileyecek hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Yetişkinlik döneminde evde beslenen muhabbet kuşuna karşı solunum yoluyla duyarlılık gelişir. Bu çapraz tabloyla birlikte hastalarda ciddi alerjik reaksiyonlar görülebilir.

Muhabbet Kuşu Ve Tüyü Alerjenlerinden Korunman İçin Neler Yapılabilir?

Muhabbet kuşu alerjisinden korunmak için yapılması gerekenler başında kuşun hasta ile temasını kesmek gelir. Muhabbet kuşuna karşı alerjisi olan kişiler, kuştan ne kadar uzak kalırsa o kadar faydalı olacaktır.

Bununla birlikte muhabbet kuşunun kafesi ve kendisi, hastanın yaşadığı ortama sokulmamalı ve kişi muhabbet kuşu tüyüne maruz bırakılmamalıdır. Bunun dışında eğer muhabbet kuşunu göndermek mümkün değilse, oluşan alerjik belirtilere göre farklı tedavi ekipmanları kullanılabilir.

Örneğin gözlerde kızarıklık ve kaşıntı gibi şikayetleri olan kişiler için göz damlası kullanmak faydalı olacaktır. Bununla birlikte nefes darlığı, hapşırık ve burun kaşıntısı gibi şikayetleri olanlara özel olarak üretilen burun spreyleri alerji oluşumunu engelleyebilir.

Ayrıca tıbbi literatürde antihistamin adı verilen alerji ve astım ilaçları kullanmak da faydalı olacaktır.

Muhabbet Tüyü Dışında Neler Alerji Yapabilir?

Muhabbet kuşu tüyü alerjisi, evcil hayvan bakımında en sık karşılaşılan alerjik reaksiyonların başında gelir. Muhabbet kuşunun tüylerinde bulunan alerjen maddeler dışında kuş bakımında alerji yapabilecek başka maddeler de vardır.

Muhabbet kuşunun gagasından veya gözlerinden akan sıvılar da alerjiye sebep olabilir. Bunun dışında muhabbet kuşunun kakası ve deri döküntüleri de alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.

Alerjik semptomların ortaya çıkması için mutlaka hayvana dokunmak gerekli değildir. Bazı alerjen maddeler hava yoluyla solunmasıyla da alerji yapabilir.

Muhabbet Kuşu Yemi Alerji Yapabilir Mi?

Muhabbet kuşu yemi alerjisi, çok yaygın olmasa da bazı belirtilerle ortaya çıkan alerjik semptomlardan biridir. Çünkü muhabbet kuşunun yeminde de kişilerde alerjik reaksiyonu tetikleyebilecek bazı maddeler bulunabilir.

Ayrıca kuş kafesinde tüylenen ve kuşun sık sık temas ettiği yemler, iç mekanda akarlara sebep olabilir.

Yeteri kadar havalandırılmayan odalarda kuş yemi yüzünden akar oluşumu hız kazanır ve bunun sonucunda alerjik reaksiyonlar görülme olasılığı artar.

Muhabbet Kuşu Çocuğa Alerji Yapar Mı?

Muhabbet kuşu alerjisi çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Özellikle yabancı maddelere karşı aşırı duyarlı olan çocuklarda muhabbet kuşu tüyünden kaynaklı bazı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Muhabbet kuşu bakımında, ev tozu akarları gelişim gösterir ve iç mekandaki havayı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle çocuklar muhabbet kuşuna doğrudan temas etmeseler bile yeterli seviyede havalandırılmamış evlerde alerji olabilir.

Kuşların tüyünde farklı akar türleri yaşayabilir ve bunlar gözlerde kızarıklık, hapşırık, öksürük gibi belirtilerle çocukta alerjik reaksiyonlar yaratabilir

Muhabbet Kuşu Ve Tüyünün Çocuklara Ve Bebeklere Zararları Nelerdir?

Muhabbet kuşu tüyünün çocuk ve bebeklere zararları konusunda en başta görülen sağlık problemi alerjidir.

Muhabbet kuşunun kendisinde veya tüylerinde bulunan alerjen maddeler, temas halinde bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Öte yandan bebekler, muhabbet kuşuna doğrudan temas etmese bile aynı havayı soluyarak alerji olabilir.

Muhabbet kuşu tüyü, genellikle solunum yollarını olumsuz etkileyen hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu yüzden muhabbet kuşu sahiplenmeden önce çocuk ve yetişkinlerde muhabbet kuşu alerjisi konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.