Güvercin yuvaları eski zamanlarda günümüze “aşiyan” olarak adlandırılır. Güvercinler, kendileri için uygun koşulları gördüğü ortamlara bu yuvaları yaparlar. Yuvalarda barınma ve yumurtlama gibi ihtiyaçlarını giderirler.
Kuluçka zamanlarını da yaptıkları güvercin yuvası içinde geçirirler. Yumurtadan çıkan yavru güvercinler büyüyene kadar bu yuvaların içinde bakılır.
Güvercin Yuvası Nedir?
Güvercinler, barınma yumurtlama ve korunma ihtiyaçları için yuvalara ihtiyaç duyar. Bu yuvalarda kuluçka sürelerini geçirirler ve yavruların bakımını sağlarlar.
Güvercin yuvası, güvercinler tarafından yaklaşık 2 – 3 gün içinde uygun çalı ve otların toplanmasıyla yapılır. Toplanan çalılar yuva için seçilen bölgede bir araya getirilir ve ortaya güvercin yuvası görüntüsü çıkar.
Güvercinlerde Yuvayı Kim Yapar?
Güvercin yuvasını yapan dişi kuştur söylemi aslında doğru ama eksiktir. Yuvanın yapımında dişi kuşun rolü oldukça büyüktür fakat erkek güvercinlerle iş birliği halinde bu yuvanın yapımı gerçekleşir. Çünkü yumurtaların üstünde yalnızca dişi güvercinler kuluçkaya yatmaz, dönüşümlü olarak erkek güvercinler de yuvada bulunan yumurtalar üzerinde kuluçkaya yatar.
Güvercin yuvası için gereken malzemelerin toplanması ve yuvaya getirilmesi hem dişi hem erkek güvercin tarafından gerçekleştirilir.
Güvercin Yuvası İçerisinde Neler Bulunur?
Güvercin yuvasında olan malzemeler genellikle çalı ve yuvanın içindeki otlardır. Çalılar dişi ve erkek tarafından toplanır ve yuvanın kurulacağı yerde bir araya getirilir. Daha sonra ot toplama işlemi başlar.
Kurulan yuvanın içine otlar yerleştirilerek “yatak” görevinde kullanılır ve güvercinler bu otların üstünde kuluçkaya yatar.
Güvercin Yuva Otu Ne İşe Yarar?
Güvercin yuvasındaki otlar yuvanın içine güvercinler tarafından yerleştirilir. Güvercin yuvası içindeki bu otların üzerine güvercinler yumurtlar ve yuvadaki otlar “kuluçka yatağı” işlevini görür.
Buradaki otlar, yumurtaların sağlığı açısından çok önemlidir. Yeteri kadar ot bulunmayan güvercin yuvalarında yumurtalar zarar görebilir veya güvercinler kuluçkaya yatmayı reddedebilir.
Güvercin Yuvası Nasıl Taşınır?
Güvercin yuvası taşınırken çok dikkatli olunmalıdır. Bu yuva güvercinler için hayati öneme sahiptir. Güvercin yuvası içindeki yumurtalara dikkat edilerek, çok uzak olmayan bir noktaya taşınabilir.
Aksi taktirde güvercin yumurtalarını ve yuvasını bulamaz. Güvercin yuvası fazla güneş gören veya hiç güneş görmeyen bir yere yapıldıysa, ışık açısından daha elverişli bir yere taşınma işlemi gerçekleştirilebilir.
Güvercin yuvasının taşınmasının sakıncaları güvercinlerin yuvalarını bulamaması veya bulsa dahi kuluçkaya yatmayı reddetmesi olabilir. Güvercin yuvası çok gerekli değilse taşınmamalı veya yavruların büyümesinden sonra taşınmalı.