Anasayfa » Güvercin » Güvercin Ölüm, Ani Ölüm Nedenleri +Ölürken Ne Yapar, Öleceği Nasıl Anlaşılır?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Güvercin Ölüm, Ani Ölüm Nedenleri +Ölürken Ne Yapar, Öleceği Nasıl Anlaşılır?

Güvercinlerde ani ölümler ne yazık ki sık rastlanan bir durumdur. Güvercinde ölüm çeşitli nedenlere bağlı olarak aniden meydana gelebilir.

Güvercin Ölüm Nedenleri Nelerdir?

Güvercinlerin ölüm nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • İç çiçek hastalığı ölümcül ve tehlikeli bir hastalık olduğu için tedavi edilmediği durumlarda ani ölümlere neden olabilir.
  • Güvercinlere verilen yemler dolayısıyla ortaya çıkan komplikasyonlardan biri ani ölümdür.
  • Güvercinlerde veba hastalığı tedavi edilmediği durumlarda ani ölümlere neden olabilir.
  • Güvercinlerin iç içe yaşadığı kümes ortamına yeni gelen ve virüs taşıyan bir güvercinin virüsü diğer güvercinlere bulaştırmasıyla hastalanan güvercinde ölüm meydana gelebilir.

Güvercin Ani Ölüm Nedenleri Nelerdir?

Güvercinlerde ani ölüm nedenleri genellikle çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Veba hastalığı, iç çiçek hastalığı ve bulaşıcı birçok hastalık dolayısıyla güvercinlerde ani ölüm meydana gelebilir.

Hastalanan güvercinlerde ilk görülen belirtiler yem yememe ve isteksizliktir. Bu belirtiler kontrol altına alınmadığı ve gerekli tetkikler yapılmadığı sürece yavaş yavaş ilerleyen hastalıklar ani ölümlere neden olabilir.

Güvercinlerin Öleceği Nasıl Anlaşılır? Ölürken Ne Yaparlar?

Güvercinlerde ölüm belirtileri anormal düzeyde ishal, düşürülemeyen ateş ve anormal hareketlerdir.

Aniden ortaya çıkan ve kontrol altına alınamayan belirtiler ani ölümü de beraberinde getirebilir. Güvercinler öleceklerini hissettikleri zaman içgüdüsel olarak saklanmaya çalışırlar. Bunun esas nedeni savunma mekanizmalarının gelişmiş olması ve daima güvenilir yerlerde barınmak istemeleridir.

Güvercinler öldükleri an yırtıcı hayvanlara ve çeşitli böceklere yem olacakları için yuvalarını yüksek yerlerde yapmayı tercih ederler.

Güvercinde ölüm aniden ortaya çıkan belirtilerle anlaşılabilse de her ihtimale karşı en kısa sürede bir veteriner yardımı almak önemlidir. Bu gibi durumlarda erken teşhis ve tedavinin kurtarıcı olduğu söylenebilir.