Anasayfa » Güvercin » Güvercinler İçin Vitamin (A, B, B12, C, D, E, K) Ve Mineral Rehberi +Ne Verilir, İşe Yarar?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Güvercinler İçin Vitamin (A, B, B12, C, D, E, K) Ve Mineral Rehberi +Ne Verilir, İşe Yarar?

Güvercinlerde vitamin kullanımı güvercinin sağlıklı ve uzun ömürlü olması açısından son derece önemlidir. Güvercinler tıpkı diğer kuşlar, hayvanlar ve insanlar gibi belli başlı vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Güvercin vitaminleri, güvercinin hayati fonksiyonlarına olumlu katkıda bulunur.

📚 İçindekiler (👁️ Mutlaka göz at!)

Güvercinler İçin Vitamin Rehberi

Güvercin vitaminleri doğru kullanıldığı taktirde güvercinin uzun ömürlü olmasında büyük rol oynar. Belirli vitaminlerin eksik olduğu güvercinler bazı belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler takip edilerek de kullanılması gereken vitamine karar verilebilir.

Güvercinlerin İhtiyaç Duyduğu Vitamin Ve Mineraller Hangileridir?

Güvercinlerde kullanılması gereken vitaminler A, C, K, B, E vitaminleridir. Bu vitaminlerin yanında güvercinler selenyum potasyum ve sodyum minerallerine de ihtiyaç duyarlar. Bu vitaminlerin düzenli kullanımı ve güvercinlerin titiz bakımı halinde, güvercinin uzun ömürlü olmasının önünde (genetik faktörler dışında) hiçbir engel yoktur.

Güvercinlerde A Vitamini Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

A vitamini güvercin için ve güvercinlerin deri sağlığı için oldukça önemlidir. Derisi sağlıklı olmayan güvercinlerde tüylerle alakalı sorunlar gözlenebilir. Tüyler bir güvercinin kabuğudur diyebiliriz, bu örnek üzerinden tüyleriyle alakalı seyrelme veya kopma/kırılma durumlarında güvercinler dış tehditlerden daha çok etkilenebilir. Bunun önüne geçmek için mutlaka A vitamini kullanılmalıdır.

Güvercinler İçin A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

A vitamini besinlerde buğday, bezelye ve rapiskada bulunur. Özellikle rapiska yüksek miktarda A vitamini deposudur. Bezelye A vitamininin yanında yüksek oranda demir de içerir. A vitamini eksikliği duyan güvercinlerin beslenme listesinde bu besinlerin yer alması elzemdir. A vitamini, takviye olarak da verilebilir.

Güvercinlerde A Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

A vitamini eksik güvercinler genellikle deri problemleri üzerinden kendilerini belli eder. Güvercinlerin derilerinde herhangi bir değişim veya olumsuzluk görülürse A vitamini eksikliği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Güvercinlerde C Vitamini Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

Güvercinlerde C vitamini karaciğer sağlığı açısından büyük önem taşır. C vitamini karaciğer vasıtasıyla sentezlenir ve karaciğeri yeteri kadar çalışmayan güvercinler C vitamini üretimi yapamazlar. C vitamini güvercin metabolizmasına olumlu katkı sağlar.

Güvercinler İçin C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

C vitamini kullanımı mısır, mercimek ve susam gibi besinlerle yapılabilir. Güvercinlerin sıkça tükettiği bu besinleri C vitamini deposu olma özelliğiyle öne çıkarlar. C vitamini eksik olan güvercinlerin beslenme düzeninde, bu besinlere ağırlık verilmesi önerilir.

Güvercinlerde C Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Güvercinlerde C vitamini eksikliği genellikle kendini üşüme ve halsizlikle belli eder. Güvercinin her zamankinden fazla üşüdüğünü veya yeteri kadar aktif olmadığını görmek C vitamini eksikliğine dikkat çekebilir. Güvercinin bu tür davranışları mutlaka gözlemlenmeli ve ihtiyacına yönelik vitaminlerin kullanımına ağırlık verilmelidir.

Güvercinlerde D Vitamini Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

Güvercinler için D vitamini kalsiyum emilimi açısından büyük önem taşır. Kalsiyum emilimi güvercinlerin kemik sağlığına hizmet eder. Ayrıca D vitaminini yeterli ölçüde alan güvercinlerin tüylerinde parlaklık ve canlılık söz konusudur.

Güvercinler İçin D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Güvercinlerde D vitamini alımı güneş ışınları vasıtasıyla gerçekleştirilir. Tıpkı diğer hayvanlarda ve insanlarda olduğu gibi, güneş ışığı güvercinler için de en büyük D vitamini deposudur. Bu nedenle yetiştirilen güvercinlerin kapalı ortamlarda kalmamasına dikkat edilmeli ve yeterli miktarda güneş gördüğünden emin olunmalıdır.

Güvercinlerde D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Güvercinlerde D vitamini yeterli olmadığı durumlarda güvercinin tüyleri kendini ele verir. Güvercinler, mat tüyleri vasıtasıyla yeteri kadar güneş ışığı almadığını anlatıyor olabilir. Bunun yanında D vitamini eksikliği kemik sağlığı problemlerine yol açabilir.

Güvercinlerde E Vitamini Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

Güvercinler için E vitamini antioksidan özelliğe sahiptir. Bütün antioksidanlar bağışıklık sistemini desteklemeye yarar. Ayrıca hücrede oluşabilecek DNA hasarlarını da engeller. E vitamini, vücuttaki diğer vitaminlerin de işlevlerini (özellikle A vitamini) düzenler ve korur.

Güvercinler İçin E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

E vitamini içeren besinler yulaf, bezelye, ay çekirdeği ve çörekotudur. E vitamini eksikliği olan güvercinlerin belirtilen besinler ağırlıklı olarak beslenmesi gerekir. Güvercin sahipleri, belirtilen besinler dışında takviye olarak da güvercinlerin E vitamini almalarına yardımcı olabilir.

Güvercinlerde E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

E vitamini eksik güvercinlerde hareket bozuklukları görülebilir. E vitamini vücut bağışıklığını destekleyen bir vitamin olduğundan, bu vitaminin eksikliğinde oto immün hastalıklar gelişebilir. Bunun yanında güvercin kaslarında düzensiz ve beyaz çizgiler görülebilir. E vitamini, güvercin kalp sağlığı açısından da çok önemlidir. Bu eksiklik kendini kalp lezyonu şeklinde de belli edebilir. Güvercin vitaminleri içinde en önemlilerde biridir.

Güvercinlerde K Vitamini Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

Güvercinlerde K vitamini kanın pıhtılaşması görevini üstlenir. Kanın pıhtılaşma işlevini yerine getirmesiyle anti hemorajik özelliğe sahiptir.

Güvercinlerde K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Güvercinlerde K vitamini üretimi genellikle güvercinin kendi vücudunda olur. K vitamini üretimi güvercinin bağırsağında yer alan bakterilerce gerçekleşir. Ayrıca K vitamini yeşil renkli bitkilerde görülür. Yüksek antibiyotik kullanımına bağlı olarak bütün bağırsak bakterileri kurumadığı taktirde, güvercinlere K vitamini üretilmeye devam eder.

Güvercinlerde K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

K vitamini güvercinlerde kan pıhtılaştırıcı görevine sahiptir. Güvercin vücudunda K vitamini eksikliğine bağlı olarak bu işlem gerçekleştirilemiyorsa güvercinlerde damar problemleri ortaya çıkabilir. K vitamini damar sağlığı açısından büyük önem taşıyan anti hemorajik özelliktedir ve eksik olması halinde kalp/damar problemleri yaşanabilir.

Güvercinlerde B Vitaminleri (B1, B2, B3, B6, Folik Asit, B12) Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

B vitamini güvercinler için stres düzenleyici bir işleve sahiptir. B1, B2, B3, B6 vitamini eksikliğinde güvercinlerde strese bağlı olarak gelişebilecek hastalıklar meydana gelebilir. Bunların engellenebilmesi için güvercinlerin düzenli olarak B vitamini içeren besinleri yemesi gerekir.

Güvercinler İçin B Vitaminleri (B1, B2, B3, B6, Folik Asit, B12) Hangi Besinlerde Bulunur?

B vitamini içeren yiyecekler çörekotu, ay çekirdeği ve bezelyedir. Bu besinler vasıtasıyla güvercinler ihtiyaç duydukları B vitaminlerini alabilirler. Özellikle çörekotu B6 vitamini açısından müthiş zengin bir depodur. Çörekotu, sağlıklı bir güvercinin beslenme düzeninde mutlaka olmalıdır.

Güvercinlerde B Vitaminleri (B1, B2, B3, B6, Folik Asit, B12) Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Güvercinlerde B vitamini eksikliği kendini davranış bozukluklarıyla belli edebilir. B vitamini eksik olan güvercinlerde stres seviyesi yüksektir. Bu da strese bağlı hastalıklara veya davranış bozukluklarına sebep olabilir. Güvercinin hareketlerinde durgunluk veya aşırı hırçınlık, köşeye çekilme, iştahsızlık gibi durumlarda B vitamini eksikliği akla gelmelidir.

Güvercinler İçin Mineral Rehberi

Güvercinler sağlıklı bir hayat için uygun vitaminlere ve minerallere ihtiyaç duyar. Bazı vitaminlerin eksik olması durumunda güvercinlerde görülebilecek sağlık sorunları, minerallerin eksikliğinde de görülebilir. Güvercin bedeni için vitamin ve mineraller iş birliği içinde çalışmalıdır.

Güvercinlerde mineral eksiklikleri hayati sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, güvercin yetiştiricileri güvercinlerin yeterli mineralleri aldığından emin olmalıdır.

Güvercinlerde Kalsiyum Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

Güvercinlerde kalsiyum genellikle yumurtlama işlevi açısından önem taşır. Uygun kalsiyum değerlerine sahip olmayan güvercinler, yumurtlama konusunda zorluk çekerler. Bu durumda güvercin ya yumurtlayamaz ya da yumurtalarının zarları kağıdı andırır. Güvercinlerde kalsiyum yumurtaların sağlığına büyük katkı sağlar.

Güvercinler İçin Kalsiyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Kalsiyum içeren besinler mercimek, çörekotu ve susamdır. Özellikle susam güvercinler için ciddi bir kalsiyum deposudur. Güvercinlerin sağlıklı yumurtlama dönemi geçirmeleri için bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesi (özellikle dişi güvercinlerde) gerekir.

Güvercinlerde Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Güvercinlerin yeterli kalsiyuma sahip olamaması halinde yumurtlama döneminde olumsuzluklar yaşanabilir. Güvercinler kalsiyum eksiliği durumunda yumurtlayamaz veya ince zarlı yumurtalar çıkarır. Güvercinlerde kalsiyum eksikliği çok sık görülen bir durumdur ve mutlaka önlem alınması gerekir. Önlem alınamadığı durumlarda tıbbi desteğe ihtiyaç duyulabilir ve güvercinde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.

Güvercinlerde Potasyum Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

Güvercinlerde potasyum güvercinlerin büyüme ve yumurtlama sıklığına katkı sağlar. Yeterli miktarda potasyuma sahip olmayan güvercinlerde az miktarda yumurtlama ve yavaş gelişme gözlemlenir. Potasyum kas gelişiminde büyük rol oynar ve eksikliği durumunda kas zayıflaması, solunum güçlüğü ve kalp kası problemleri meydana gelebilir.

Güvercinler İçin Potasyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Potasyum içeren besinler genellikle yeşil yapraklı besinlerdir. Bunun dışında güvercinlerin kolayca tüketebileceği kurubaklagillerde de yüksek oranda potasyum vardır. Mercimek, bezelye, nohut gibi besinler yüksek miktarda potasyum içerir. Bu besinlerin güvercinlerin beslenme düzeninde yer alması çok önemlidir.

Belirtilen besinler sadece potasyum açısından değil, A vitamini, C vitamini, kalsiyum vb. vitaminler açısından da oldukça zengin değerlere sahiptirler.

Güvercinlerde Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Güvercinlerde potasyum eksikliğini anlayabilmek için güvercini titizlikle takip etmek gerekir. Bazı vitamin ve mineral eksikliklerinde daha spesifik belirtiler varken, potasyum eksikliği kendini hemen belli edebilen veya hemen fark edilebilen bir belirti vermez.

Potasyum eksikliğinin en önemli belirtisi kas zayıflamasıdır. Bunu anlayabilmek için güvercinin belli aralıklara kontrol edilmesi gerekir. Kas zayıflığı yaşayan yavru güvercinlerin büyümesinde yavaşlık fark edilebilir.

Dişi güvercinlerde potasyum eksikliğini anlamak biraz daha kolaydır. Dişinin yumurtalama sıklığı takip edilerek potasyum değerleriyle alakalı fikir sahibi olunabilir.

Güvercinlerde Magnezyum Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

Magnezyum vücutta fosfor ve kalsiyum ile iş birliği halinde çalışır. Magnezyum minerali tıpkı potasyum gibi hücre içinde bulunur. Magnezyum güvercinlerde kemik sağlığında rol oynar ve eksik olması durumunda kemik problemleri görülür. Magnezyumun fazla olması halinde güvercinlerin böbrekleri tarafından atılır. Güvercinlerde de diğer kanatlılarda genel anlamda magnezyum eksikliğinden çok fazlalığı görülür.

Güvercinler İçin Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Güvercinler için magnezyum içeren besinler susam, bezelye, çörekotu ve doğal sulardır. Magnezyum sağlıklı güvercinlerde yeterli miktarlarda üretilir ama bunun yanında magnezyum yönünden zengin yiyeceklerle beslenmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz. Magnezyum doğal sular vasıtasıyla da vücuda alınabilir. Bu nedenle güvercinin su tüketimine dikkat edilmesinde fayda vardır.

Güvercinlerde Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Güvercinlerde eksik magnezyum olması halinde kemik sağlığında problemler görülebilir.

Bunun dışında dişi güvercinler için yavrulardan da magnezyum problemleri anlaşılabilir. Yavrularda veya dişinin kendisinde nefes nefese kalma durumu, metabolizma hızının yavaşlaması gibi belirtiler magnezyum eksikliğine dikkat çekebilir. Fakat kanatlılarda magnezyum eksikliği çok nadir görülür ve genellikle endişe oluşturmazlar.

Güvercinlerde Sodyum Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

Tuz her canlıda olduğu gibi kanatlılar ve güvercinler için de hayati bir öneme sahiptir. Sodyum kasların dokusu ve kas sindirimini sağlayan sular açısından gereklilik gösterir. Vücuttaki suyu dengede tutar. Ayrıca güvercinlerde tüy sağlığı ile ilgili sodyumun rolü büyüktür.

Güvercinler İçin Sodyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Sodyum açısından zengin besinler darı ve yulaftır. Sodyum eksikliği yaşayan güvercinlerin beslenme düzeninde özellikle darı sıkça yer almalıdır. Yulaf ve darı karıştırılıp beraber de verilebilir. Özellikle darı içerdiği zengin linoleik asit sayesinde güvercinlerde oluşabilecek kanser türlerini de engellemeye fayda sağlar. Ayrıca darı güvercinlerdeki ağız yaraları oluşumunun engellenmesinde büyük rol oynar.

Karbonhidratlı bir tahıl olan yulafın içinde ise yüksek miktarda vitamin ve mineraller bulunur. Potasyum, demir, sodyum ve bakır yönünden oldukça zengin minerallere sahip olan yulaf, içerdiği E ve K vitaminleri sayesinde de güvercinler için en sağlıklı besinler arasında yerini alır.

Güvercinlerde Sodyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Güvercinlerde sodyum yetersizliği kendini güvercin davranışlarında ve tüy yapısında belli eder. Sodyum yetersizliği bulunan güvercinlerde çok su içme eğilimi vardır. Sodyum eksikliğine bağlı yaşanan dehidrasyon çok su içme davranışıyla ortaya çıkar. Bunun yanı sıra mat veya kırık tüyler de sodyum eksikliğinin en büyük belirtilerinden biridir.

Sodyum eksikliğine bağlı olarak yaşanan su kaybı (dehidrasyon) sonucunda güvercinin vücudunda erime meydana gelir. Boyunda küçülme, kaslarda azalma vb. durumlar sodyum eksikliğinde meydana çıkan en önemli belirtilerdir. Tüy yapısındaki kirlilikler, tüylerde seyrekleşme, kırılma gibi sorunlar da güvercinin vücudundaki sodyum miktarı hakkında ipuçları taşır. Güvercin vitaminleri ve mineralleri sağlıklı oranlarda olduğu taktirde güvercinler uzun ömürlü bir hayata ve yumurtalara sahip olacaktır.