At sineği, hayvanlarda yaygın olarak görülen bir çeşit dış parazittir. Bu dış parazit güvercinlerde de görülebilir. Güvercin besleyenlerin güvercinde at sineği konusunda dikkatli olması ve çeşitli tedbirler alması oldukça önemlidir.
Güvercinlerde At Sineği Nedir?
Güvercinlerde at sineği oldukça yaygın bir problemdir. Güvercinde at sineği özensiz bakım dolayısıyla geç fark edilirse çeşitli sorunları beraberinde getirebilir. Bu nedenle güvercinler düzenli olarak kontrol edilmeli ve temizlikleri mutlaka yapılmalıdır.
Güvercinlerdeki At Sineğinin Zararları Nelerdir?
Güvercinlerde at sineğinin zararları şöyle sıralanabilir;
- At sineği güvercinlerin kanını emerek beslendiğinden uzun vadede kansızlığa neden olabilir.
- Halk arasında güvercin sıtması olarak bilinen Haemaproteus hastalığına neden olabilir.
- Güvercini huzursuz ederek güvercinin pasif hale gelmesine neden olabilir.
- Yavru güvercinlerde ishal başta olmak üzere çeşitli sorunlara yol açabilir.
Güvercinlerdeki At Sineği İnsana Zarar Verir mi?
Güvercindeki at sineğinin insana zararı yoktur. Ancak böcek görmekten hoşlanmayan ve psikolojik olarak dış parazitlerden etkilenen insanları son derece rahatsız edebilir.
At sineği insanların üzerine zıplayıp insan derisinde dolaşsa da insan vücudunda konaklayamaz. Bu nedenle insan vücudunda dolaştığı bölgede kaşıntı gibi geçici ve basit etkiler dışında herhangi bir etki bırakmaz.
Güvercinlerde At Sineği Temizliği Nasıl Yapılır? Hangi İlaçlar Kullanılabilir?
Güvercinlerde at sineği temizliği için rastgele ürünler kullanılmamalıdır. İçeriği bilinmeyen ve daha önce kullanılmayan herhangi bir böcek ilacının güvercine uygulanması durumunda beklenmeyen olumsuzluklar ortaya çıkabilir.
Maliyeti ucuz olduğu için emin olmadan alınan ürünler kullanılmamalıdır. Kuşlara özel olarak hazırlanan dış parazit ilaçları tercih edilmeli ve bu ilaçların içeriği mutlaka araştırılmalıdır. Aksi takdirde güvercindeki at sineği sorunu çözülemediği gibi güvercinin sağlığı da tehlikeye girebilir.
Güvercinde at sineği temizliği yapılırken güvercini korkutmadan, yavaş ve nazik davranılmalıdır. Aksi takdirde at sineğinin temizlenme süresi uzayabilir.
Birden fazla at sineğinin olduğu durumlarda mutlaka güvercinin yaşadığı ortam da temizlenmeli ve düzenli olarak kontrol edilmelidir. Güvercinlerin kanatlarının altındaki parazitler kolay fark edilmediği için bu bölge detaylıca incelenmelidir.