Güvercinlerde tek ya da çift kanat düşüklüğü kanat tutulması hastalığı olarak bilinir ve halk arasında yel tutulması ya da yel girmesi olarak da anılabilir.
Güvercinlerde kanat düşüklüğü; kanat düşmesi, kanat sesinin kaybolması ve sonuç olarak güvercinin uçamaması olarak etkilerini gösterebilir.
Güvercinlerde Kanat Düşüklüğü (Tutulması) Nedenleri Nelerdir?
Güvercinlerde kanat düşüklüğü nedenleri genelde güvercinlerin ham iken uçurulmaları, sürekli kapalı ortamda, kümeste tutulmaları veya hava akımından etkilenmeleri olarak sıralanabilir.
Genelde dişi güvercinlerde sıklıkla görülen bu rahatsızlıkta sebep olarak; yoğun geçen üretim sezonunda yumurta için gereksinim duydukları kalsiyumun bünyedeki depolarda tükenme noktasına gelmesi gösterilebilir.
Kemiklerde depolanan kalsiyumun oranı azalması sonucu kanatlarda ve bacak eklemlerinde tutulmalar görülebilmektedir. Güvercinlerde kanat düşüklüğü; kümesin sürekli kapalı olması da yeteri miktarda güneş alamamasından dolayı da olabilir.
Ayrıca güvercinlerin vitamin yönüyle yetersiz beslenmesi de bu hastalığı tetikleyebilir. Bu sebepler dışında eklemlere yerleşebilen Salmonella bakterisinin sebep olduğu Salmonella hastalığı da kanat tutulmasına sebebiyet verebilir.
Güvercinlerde Kanat Düşüklüğü (Tutulması) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Güvercinlerde kanat düşüklüğü tedavisi için öncelikle diğer güvercinlerin rahatsızlık vermemesi için kanadı tutulan güvercin diğer güvercinlerden ayrılarak ortamdan izole edilir.
Masaj yapılması güvercini rahatlatabilir. Bu süreçte hasta olan güvercin hareket ettirilmez veya uçmaya zorlanmaz. Buzlu suya daldırılarak şok etkisi uygulanabilir.
Geleneksel yöntem olarak tedavide güvercinin kanat tüyleri yolunur tutulan kanadı yere sürtüyorsa kanat telekleri bir miktar kesilir.
Sıcak ortamda tutulduğu takdirde yaklaşık beş-on gün içerisinde iyileşebilir. Bu yöntemler etki etmiyorsa suya karıştırılarak içirilebilen ilaçlar sayesinde hastalığın tedavisi sağlanır. İyileşme sürecine girmesi genelde kanat sesinin duyulması ile anlaşılır.
Güvercinlerde Kanat Düşüklüğünü Engellemek İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Güvercinlerde kanat düşüklüğünü engellemek için sürekli kapalı ortam olan kümeste tutulmamaları gerekir.
Ayrıca yine güvercinlerde kanat düşüklüğü olumsuzluğunun görülmemesi adına; ortamın, güvercin koşullarına uygun hijyenik hale getirilmesi, güneş ışığını yeterli miktarda alabilmesi ve ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminlerini alabilmesi gerekmektedir.