Anasayfa » Güvercin » Güvercinlerde Üreme (Çiftleşme) Dönemi +Kaç Günde Çift (Eş) Olur Ve Çiftleşir?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Güvercinlerde Üreme (Çiftleşme) Dönemi +Kaç Günde Çift (Eş) Olur Ve Çiftleşir?

Güvercin üreme zamanı, güvercinlerin yumurtlama yöntemiyle çoğaldıkları zaman dilimidir. Güvercinler, memeli değil yumurta vasıtasıyla üreme sistemine dahil olan hayvanlar grubundadır. Güvercinlerde çiftleşme görüntüsü memeli sınıfa dair benzerlik gösterir fakat pratikte tamamen farklıdır.

Güvercinlerde Çiftleşme Dönemi, Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter?

Güvercinlerin çiftleşme zamanı İlkbahar mevsiminin ilk aylarıdır. Mart ve Nisan ayları, güvercinlerin üreme için birbirlerine kur yapma dönemidir. Bu süre kimi zaman Ağustos’a kadar da uzayabilir.

Erkek güvercinler daha yüksek sesle öterek, kuyruk tüylerini açarak dişi güvercinlere kur yaparlar. Dişi güvercinler ise, bu kura yanıt veren taraftır. Dişi güvercin etrafında kur yaparak dolaşan erkek güvercini kabul ediyorsa çiftleşmek için uygun koşullar oluşur.

Güvercinlerde tek eşlilik söz konusu değildir, dönemsel olarak eş ararlar. Sadece yabani güvercin türlerinde tek eşlilik vardır ve bu türe mensup olan güvercinler her sezon aynı eş ile çiftleşir.

Güvercinler Döllenmeyi Nasıl Gerçekleştirirler? Nasıl Çiftleşirler?

Güvercinlerde döllenme işlemi kuşgillere özgü “kloak” vasıtasıyla gerçekleşir. Erkek güvercinlerde penis organı yoktur, spermlerini kloaklarında yetiştirirler. Dişi kuşlarda da tıpkı erkeklerde olduğu gibi kloak bulunur.

Erkek kuşlar dişi kuşların arkasına geçerek kendi kloaklarını dişininkiyle birleştirir. Güvercin yetiştiricileri arasında “kloak öpücüğü” adı verilen bu işlemle, erkek kloaklarında bulunan spermler dişininkiyle birleşir ve döllenme başlar.

Güvercinlerde Kloak Nedir?

Güvercinlerin üreme organı olarak vajina veya penisleri yoktur. İki cinste de (dişi ve erkek) kloak bulunur. Kloaklar boşaltımın gerçekleştiği yer olmasının yanı sıra çiftleşmeyi sağlayan bir işleve de sahiptir ve yuvarlak görünümdedir.

Güvercinlerde Üreme (Çiftleşme) Dönemi +Kaç Günde Çift (Eş) Olur Ve Çiftleşir?
Güvercin Kloak Görüntüsü (Kaynak)

Güvercinler Kaç Günde Çift (Eş) Olur?

Güvercinlerin çift olma süresi genellikle 3 gün ila bir hafta arasıdır. Bu süre, güvercinden güvercine de farklılık gösterebilir. Ortalama olarak güvercinler 4 ila 6 gün boyunca birbirine kur yapar ve kur süresi bittikten sonra birbirleriyle eş olurlar.

Güvercinler Nasıl Eş Olur?

Güvercinlerin eş olması için birbirlerine kur yapmaları ve kur sürecinin olumlu sonuçlanması gerekir. Güvercinlerin eş olma süreci şu şekilde gerçekleşir:

  • Erkek güvercin kur hareketlerinde bulunarak genellikle istediği güvercinlerin etrafında dolaşır.
  • Dişi güvercinler buna kendi kur hareketiyle olumlu yanıt verir veya yanından uzaklaştırır.
  • Olumlu yanıt veren dişi güvercinler kısa sürede erkeklerle eş olur ve eşler için çiftleşme zamanı başlar.

Güvercinler Çift (Eş) Olduktan Ne Zaman Sonra Çiftleşir?

Güvercinler çift olduktan sonra hemen sonra çiftleşmeye başlayabilir. Erkek ve dişi güvercinler genellikle 1 haftaya kadar birbirlerine kur yapabilirler. Bu sürenin sonunda birbirini eş olarak seçen çiftler için üreme zamanı başlar.

Güvercinler Eş Olduktan Sonra Kaç Kere Çiftleşir?

Güvercinlerin çiftleşme sıklığı günde 3 ila 4 kez arasındadır. Bu sıklık, güvercin türlerine göre değişiklik gösterebilir. Birbirini eş olarak seçen güvercinler genellikle günde 3 – 4 kere çiftleşebilirler.

Güvercinlerin Çiftleşmesi İçin Ne Yapmalıyız?

Güvercinleri çiftleştirmek için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bütün süreç doğru yönetildiği taktirde güvercinlerde çiftleşme işlemi kolayca gerçekleştirilebilir. Güvercin yetiştiricilerinin izlemesi gereken yol şu şekildedir:

  • Öncelikle çiftleşme döneminden önce, erkek ve dişi güvercinler ayrı kafeslerde bakılmalıdır.
  • Birbirinden ayrı bakılan güvercinlerin, çiftleşme dönemine kadar karşı cinse tabiri caizse özlem duyması beklenir.
  • Çiftleşme dönemi geldiğinde kur hareketleri yapan güvercinler karşı cinsle aynı kafese koyulur.
  • Bu dönemde güvercinlerin sessiz bir ortamda titizlikle bakılması gerekir.
  • Birbiriyle aynı kafese giren güvercinler, kafese koyuldukları günü takip eden birkaç gün içinde çiftleşme işlemini gerçekleştirirler.

Güvercinlerin Çiftleştiğini Nasıl Anlarız?

Çiftleşen güvercinleri anlamanın yolu güvercinin kur hareketleridir. Kur hareketleri sonlanan güvercinler genellikle çiftleşmeyi tamamlamış olurlar. Bunun yanı sıra erkek güvercin dişi güvercinin üstünde görülürse çiftleştikleri anlaşılmış olur.

Güvercin Yumurtası Kaç Günde Çatlar?

Güvercin yumurtası çatlama süresi genel olarak 17 ila 20 gün arasında değişiklik gösterir.

Güvercinlerde Kuluçka Büyüklüğü Ne Kadardır?

Güvercinlerin kuluçka büyüklüğü genellikle tek seferde 2 yumurta kadardır fakat bazı güvercinlerde 1 veya 3 yumurta da olabilir.

Güvercinlerde Ortalama Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

Güvercinlerin kuluçka süresi 17 ila 20 gün arasındadır ve bu süre yumurtanın çatlamasıyla sonlanır. Güvercinlerde çiftleşme gerçekleştikten 3 – 5 gün sonra yumurtlama görülür.