Anasayfa » 😺 Kedi » Kedi Tırmığı Hastalığı (CSD) Nedir? Belirti, Neden, Tedavi, Nasıl Geçer?
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Hamide Sade
Bilge Pakize Editörü

Kedi Tırmığı Hastalığı (CSD) Nedir? Belirti, Neden, Tedavi, Nasıl Geçer?

Kedi tırmığı hastalığı, kedilerden insanlara geçen bir hastalıktır. Kedi tırmığı hastalığı CSD olarak da bilinir. Bu kısaltmanın açılımı Cat Scratch Disease olarak telaffuz edilir ve tam olarak hastalığın İngilizceye çevirisidir.

Kedi Tırmığı Hastalığı (CSD) Nedir?

Kedi tırmığı hastalığı Henri Parinaud adında bilim insanı tarafından 19. Yüzyılın sonunda keşfedilen kedilerin darbeleriyle birlikte insanlara bulaşarak Bartonella Henselae diye adlandırılan bakteriyel enfeksiyöz etkeni dolayısıyla başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır.

Literatürde subakut olarak geçen ne akut ne de kronik olmayıp ikisinin arasında kalan anlamına gelen bir sınıfta yer alır. Bulaş gerçekleştikten sonra 10-15 gün içerisinde belirti göstermeye başlar.

Kedi Tırmığı Hastalığı Öldürür Mü?

Kedi tırmığı hastalığı iyi huylu bir hastalıktır. Tek başına öldürücü değildir ancak yol açtığı enfeksiyonun tedavi edilmemesi durumunda ekstra komplikasyonlar gelişebilir ve bu tablo değişebilir.

Kedi Tırmığı Hastalığında Risk Grubunda Olanlar Kimlerdir?

Kedi tırmığı hastalığı kedilerden geçebilen bir hastalık olduğundan risk altında olanlar da yine kedilerle yakın etkileşimde olanlar olacaktır. Yavru kedilerin kedi tırmığı hastalığını taşıma ihtimali daha yüksektir. Hastalığa yakalan erkeklerin sayısı kadınlardan daha fazla tespit edilmiştir. Bu hastalık için risk grubunda olabilecekler aşağıdaki gibidir:

  • Veteriner hekimler
  • Kedi sahipleri
  • Hayvan bakıcıları
  • Petshop çalışanları
  • Kedilere ilgi duyan çocuklar
  • AIDS ve kanser sürecindeki hastalar

Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedi tırmığı hastalığının belirtileri birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Erken dönemde görülebilen belirtiler fark edilmediği taktirde hastalık daha önemli ve etkileyici belirtilerle kendini gösterecektir. Sık yaşanan belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Isırık ya da tırmığa maruz kalan bölgede şişlik, kızarıklık
  • İştah kaybı
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Lenf düğümlerinde şişme
  • Koltuk altında kitle hissi
  • İsteksizlik
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Dalakta büyüme
  • Farenjit
  • Diş etinde ve ağız içinde yara

Kedi tırmığı hastalığı kedilerde büyük bir belirti göstermez, kediler genel olarak taşıyıcı olurlar ve Bartonella enfeksiyonundan rahatsız olmazlar.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Kedi tırmığı hastalığının asıl nedeni Bartonella Henselae bakterisidir. Kedilerde bulunabilen pirelerin bazılarının ısırması sonucu kediye geçer. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan kedilerden birbirlerine ya da insanlara geçebiliyor. Enfeksiyon taşıyan kedinin başka bir kedi ya da insanı ısırma, tırmalama gibi yaralamaları durumunda bulaş gerçekleşir.

Sadece enfekte kedinin darbesi sonrasında değil, taşıyıcı açık bir yaraya dokunması, yalamasıyla da Bartonella Henselae bakterisi bulaşabilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kedi tırmığı hastalığı şüphesiyle hastaneye başvurulduğunda önce fiziksel muayene yapılır. Fiziksel muayenede yaralı alan gözlemlenir. Lenf düğümlerinde ağrı, şişlik ihtimali göz önünde bulundurularak elle yoklanarak tespit edilir. Gerekli görüldüğünde enfeksiyonun ilerleme durumunun tespiti için kan tahlili yapılabilir. Hastalığın çok ilerlediği nadir durumlarda ise lenf düğümlerinden minik bir parça alınarak patoloji çalışması yapılabilir. Bazı hekimler teşhis sürecinde ultrason talebinde de bulunabilirler.

Kedi Tırmığı Hastalığı Lenf Nodu Nedir?

Kedi tırmığı hastalığı erken dönemde kendiliğinden geçmez ya da fark edilmezse ilerleyerek daha vahim bir hal alır. Bu hastalık olgusunun %10’unda hastaneye yatış, %80 gibi bir oranla cilt enfeksiyonu sonrası lenfadaenit diye adlandırılan lenf düğümü iltihaplanmasıyla sonuçlanabiliyor. Lenfadanit, kedi tırmığı hastalığında lenf düğümü alanlarında ağrılı ya da ağrısız şişliklerle kendini gösterir.

Lenf nodu tek başına kullanıldığında bir hastalık adı değil, lenf düğümleri de denilen vücudun maruz kaldığı enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayan doku topluluğu anlamına gelir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?

Kedi tırmığı hastalığı sağlıklı bireylerde tespit edildiği takdirde tedaviye ihtiyaç duyulmayacaktır. Hastalığın kendiliğinden geçmesini beklerken ağrı ya da yüksek ateş durumunda ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlardan yardım alınır. Ciltte lezyon ya da şişlik görülmesi durumunda soğuk ya da sıcak kompres kullanımı rahatlatıcı olabilir.

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar ya da çok küçük çocuklarda doktor uygun görürse antibiyotik kullanımı da mümkün. Enfeksiyon ilerlemiş ve lenf düğümleri çok şişmişse uzman düğüm içerisinde biriken sıvıyı boşalmayı uygun görebilir.

Kedi tırmığı hastalığı enfeksiyonunun çok fazla ilerlemesi kemiklere, kana ya da vücudun başka bölgelerine yayılması durumunda bir aydan fazla antibiyotik kullanılabilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sonuçlara Neden Olur?

Kedi tırmığı hastalığı tedavi edilmezse hastalığın sebep olduğu enfeksiyon bir hayli ilerleyebilir. Bu gibi durumlarda lokal deri lezyonlarında büyüme ve ağrı artışı yaşanır. Vücut genelinde ise enfeksiyon kana, kemiklere, diğer organlara ve hatta beyine kadar ilerleyebilir. Enfeksiyonun bu derece yayılması sürecinde zaten bedensel olarak çok fazla rahatsızlık duyulacaktır.

Israrla tedavi edilmeyen durumlarda sepsis denen vücudun aşırı uyarılması tablosu görülebilir.

Kedi Tırmığı Hastalığında Hangi Antibiyotikler Kullanılır?

Kedi tırmığı hastalığı sonrasında antibiyotik kullanımı uygun görülebilir. Enfeksiyonun yeri ve yayılma derecesine göre siprofloksasin, makrolid, tetrasiklin gibi farklı sınıflardan antibiyotikler kullanılır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Önlenebilir? Korunma Yolları Nelerdir?

Kedi tırmığı hastalığına daha yakalanmadan korunmak en iyi tedavi yöntemidir. Bu enfeksiyondan korunmak için aşağıdaki önlemler alınabilir.

  • Pirelerden çokça mustarip olan sokak kedilerini severken dikkatli olmak.
  • Ev dışına çıkabilen kedilerle yaşanıyorsa düzenli aşı yaptırmak.
  • Kedilerin ısırık ve tırmalamalarına maruz kalındığında çabucak bölgeyi yıkamak ve dezenfeksiyonunu sağlamak.
  • Bağışıklığı güçlü tutmak.
  • Risk grubu kedilerle ilgilenirken vücut yüzeyinin kapatacak kıyafetler giyinmek.
  • Açık yaraların olduğu bölgeleri kedilerden izole etmek
  • Kedi bakımı yaparken eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullanmak.

Hamilelerde Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Etki Eder?

Hamilelerde kedi tırmığı hastalığı toksoplazma enfeksiyonu kadar etkili değildir. Böyle bir risk söz konusu olduğunda anne adayları hemen bir kadın doğum uzmanına danışmalıdırlar. Erken dönemlerde ve hafif geçirilen kedi tırmığı hastalığı zararlı olmasa da enfeksiyonun fark edilmemesi ya da tedavi edilmemesi durumunda anne ve bebek için olumsuz sonuçlar yaşanabilir.

Her ne kadar iyi huylu bir hastalık olsa da gebelik sürecinin hassasiyeti dolayısıyla gebelerin riskli kedilerden uzak tutulmasında fayda var.

Çocuklarda Kedi Tırmığı Hastalığının Nasıl Etki Eder?

Çocuklarda kedi tırmığı hastalığı çok küçük yaşlarda ya da bağışıklık sistemi rahatsızlıklarını taşıyan çocuklarda biraz zorlayıcı olabilir. Normal şartlarda ise vakaların %90’ı tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden kedi tırmığı hastalığı iyileşir. Enfeksiyona maruz kalan çocuklar çok ağır seyretmeyen tablolarda gerektiği zaman ağrı kesici ateş düşürücü kullanılabilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Görselleri 📷

Kedi Tırmığı Hastalığı (CSD) Nedir? Belirti, Neden, Tedavi, Nasıl Geçer?
Kedi Tırmığı Hastalığı Yara Görseli (kaynak: drbulentaldemir.com)
Kedi Tırmığı Hastalığı (CSD) Nedir? Belirti, Neden, Tedavi, Nasıl Geçer?
Kedi Tırmığı Hastalığı Yara Görseli (kaynak: drbulentaldemir.com)
Kedi Tırmığı Hastalığı (CSD) Nedir? Belirti, Neden, Tedavi, Nasıl Geçer?
Kedi Tırmığı Hastalığı Yara Görseli (kaynak: drbulentaldemir.com)
Kedi Tırmığı Hastalığı (CSD) Nedir? Belirti, Neden, Tedavi, Nasıl Geçer?
Kedi Tırmığı Hastalığı Yara Görseli (kaynak: drbulentaldemir.com)
Kedi Tırmığı Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kedi tırmığı hastalığı için genel olarak iç hastalıkları (dahiliye) uzmanına ya da cildiye (deri hastalıkları) uzmanına başvurulur. Ancak hasta gebeyse veya uzmanlık gerektiren başka bir rahatsızlığı varsa ilgili dalın uzmanıyla da görüşülmelidir. Hastaneye ulaşılamayan durumlarda aile hekimi de mevcut şikayetlerle ilgilenecektir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Kendiliğinden Geçer Mi?

Kedi tırmığı hastalığı çoğu zaman kendiliğinden geçer ancak rahatsız edici belirtilerle karşılaşıldığında bir sağlık kurumuna başvurulmalı.

Kedi Tırmığı Hastalığı Ne Kadar Sürer?

Kedi tırmığı hastalığı kendiliğinden ortalama 20 günde, antibiyotik tedavisi gerektiğinde 1 ayda, lezyon ve lenf düğümü şişliklerinde ise 2-3 ayda kedi tırmığı hastalığı iyileşme gösterir.