Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşlarında Sallabaş Hastalığı (Salmonella) Nedir? [Teşhis, Tedavi, Neden Olur?]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşlarında Sallabaş Hastalığı (Salmonella) Nedir? [Teşhis, Tedavi, Neden Olur?]

Muhabbet kuşunda sallabaş hastalığı bakteri kaynaklı bir rahatsızlıktır.

Pek çok muhabbet kuşu türünde görülebilen bu hastalık tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara yol açar.

Ev içinde yaşayan muhabbet kuşları bu hastalığa yakalandıkları zaman hareketlerinde büyük oranda kısıtlama meydana gelir. 2 bini aşkın türü bulunan bu hastalık bazı durumlarda diğer insan ve hayvanlarda da kendini gösterir.

Hastalığın üremesi bağırsakların iç kısmında olur. Dışkı yolu ile dışarı çıkması sağlanır. Sallabaş hastalığı tedavi edilmezse kuş kısa sürede ölür.

Muhabbet Kuşu Sallabaş Hastalığı Neden Olur?

Sallabaş hastalığının nedeni Salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri muhabbet kuşuna bulaştığı zaman sallabaş hastalığını meydana getirir.

Bakteriye maruz kalan muhabbet kuşu birkaç gün sonra başlangıç semptomlarını göstermeye başlar. Hastalık için öngörülen kuluçka süresi 3 gün ile 21 gün arasında değişiklik gösterir.

Hastalık etkilerini ishal, iştah kaybı gibi çeşitli belirtilerle gösterir. Bunların yanında muhabbet kuşunda ayak felci, boynun eğilmesi, denge kaybı, devrilme ve geri gitme gibi bazı bozukluklar oluşur.

Muhabbet Kuşu Sallabaş Hastalığı Teşhisi Nasıldır?

Sallabaş hastalığının teşhisi muhabbet kuşunun dışkısıyla mikroskobik inceleme yapılır. Bu hastalığa dair belirtiler gösteren muhabbet kuşu veteriner gözleminde bir muayeneye alınır.

Bu hastalığı teşhis etmek adına mikroskobik incelemelerin yapılması son derece önemlidir. Aksi taktirde saptanamayan hastalık tedavi edilemeyeceğinden muhabbet kuşunun ölme ihtimali son derece yüksektir.

Bu anlamda kuşun dışkısı büyük bir önem taşır. Yeşil ve püre kıvamında olan muhabbet kuşu dışkısı büyük ihtimalle sallabaş hastalığı göstergesidir.

Muhabbet Kuşu Sallabaş Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

Sallabaş hastalığının tedavisi için genellikle ilaç kullanılır.

Yapılan tetkik ve muayene işlemi sonrası en uygun tedavi yöntemine karar verilir.

Sallabaş hastalığı tedavi edilmesi zor bir hastalıktır. İlaç tedavisi işe yarasa bile muhabbet kuşunun sinirleri kalıcı olarak hasar görebilir. Bu nedenle tedaviye ek olarak kuşun stresten uzak tutulması çok önemlidir.

Aynı zamanda sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olması tavsiye edilir.

Kafeste birden fazla kuş varsa hasta olanı ayırıp loş ışıkta beslemek gerekir.

Hastalığa alternatif tedaviler şöyledir:

  • İçme suyuna katılacak olan fortalyt ilacı
  • Supraydin vitamin tableti
  • Eptantoin ilacı
  • Gentamin ilacı
  • Depomin ilacı
  • Salmomix

Sallabaş Hastalığına Yakalanan Muhabbet Kuşu Tedavi Edilmezse Ne Kadar Sürede Ölür?

Sallabaş hastalığında ölüm süresi 8 ile 14 gün arasında değişiklik gösterir. Bu süre daha çok genç ve yavru güvercinler için geçerlidir.

Yetişkin kuşlar bazı şartlarda farklı ölüm süresi ile karşılaşabilir. Genç ve yavru kuşların bu kadar hızlı ölmelerinin nedeni gelişimlerinin ani bir şekilde durmasıdır.

İştahı duran muhabbet kuşlarının gagaları yeşil rengine bürünür.

Başka bir ölüm nedeni ise kuşun sersemlemiş hissetmesidir.

Üşüme belirtileri gösteren muhabbet kuşu bir süre sonra uçamaz hale gelir. Sallabaş hastalığı bu belirtilerden sonra öldürür.