Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşu Gagası Neden Mavi, Yeşil, Beyaz, Kahverengi Olur?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşu Gagası Neden Mavi, Yeşil, Beyaz, Kahverengi Olur?

Muhabbet kuşu gagasının mavi, yeşil, beyaz ve kahverengi olması kuşların cinsiyet farkını ortaya çıkarır. Bu bölgedeki renkler dişi ve erkekte farklı şekilde görülür.

Kuşların gagalarının yanı sıra davranışlarında da cinsiyet ayrımı kolaylıkla yapılabilir. Genç erkek yavrunun gagası pembe ve mor renktedir. Kızgın erkek muhabbet kuşunun gagası daha koyu ve açık mavi renkte olabilir. Arada beyaz renk aldığı da görülmüştür.

Olgun erkek muhabbet kuşunun gagası genellikle mor renklidir. Dişi genç muhabbet kuşunun gagası beyazımsı, mavi renklidir.

Yavrulama döneminde kızgın dişi muhabbet kuşunun gaga rengi yavrulamaya hazır olduğunda kahve ve koyu yok kahverengine dönüşür. Olgun dişi muhabbet kuşunun gagasının rengi ise krem, mavi ve açık renkli olabilir.

Muhabbet Kuşu Gagası Neden Kahverengi Olur?

Muhabbet kuşu gagasının kahverengi olması erkek ve dişi muhabbet kuşlarında değişik faktörlere bağlı olarak gelişir.

Erkek muhabbet kuşlarının gagasının kahverengi olmasının nedenlerinden bazıları şunlardır: Hormonal dengesizlikler.

Cinsiyet hormonları muhabbet kuşlarının gaga renginin değişmesinde oldukça önemli bir etkendir. Östrojen ve Testosteron hormonları seviyesi gaga renginin değişmesinde etkilidir.

Testis tümörü, erkek muhabbet kuşlarında keskin kahverengi gaga değişimine neden olur. Artık üretilmeyen az üretilen Testosteron nedeniyle hormonal denge bozularak östrojen hormonu vücutta üstün hale gelir. Bu da erkek muhabbet kuşunun gaga renginin kahverengiye dönüşmesine neden olur.

Östrojen salgılatan sertoli hücre tümörü ise östrojen hormonunun erkek muhabbet kuşunun bedeninde testosterona oranla baskın hale gelmesine sebep olur.

Muhabbet kuşu gagasının mavi, yeşil, beyaz ve kahverengi olması farklı cinslerde yan etkilerden kaynaklanır. Dişi muhabbet kuşunun gaga renginin kahverengiye dönüşmesi ise genellikle yavrulama döneminde ortaya çıkar. Kızgın dişi yavrulamaya hazır olduğunda gagası kahve ve koyu kahverengine dönüşür.

Muhabbet Kuşu Gagası Neden Beyaz Olur?

Muhabbet kuşu gagasının beyaz olma nedeni dişi muhabbet kuşlarının kızışma dönemidir. Bu dönemde kuşunuzun gagası koyulaşarak kahverengiye dönüşür.

Kızgınlık dönemi geçtiğinde cere rengi eski açık beyaz renge dönüşür. Ayrıca kuşunuz yoğun tüy dönemine girmiş ise amino asit, vitamin ve banyo desteği sağlamanız gerekir. Tüy dökme döneminden sonra evcil hayvanınızın rengi tamamen buzlu mavi ya da açık kahveye dönüşür.

Muhabbet Kuşu Gagası Neden Yeşil Olur?

Muhabbet kuşu gagasının yeşil olma nedeni olgunlaşma, hastalık belirtisi, üreme zamanının gelmesi gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişir.

Erkek muhabbet kuşunda pembe, mor ve mavi renkler dışında başka renk oluşuyorsa bir problem var demektir. Erkek muhabbet kuşlarının gagası tek renkli olmalıdır. Gaga üzerinde yer alan cere kısmındaki renk değişimi dişi muhabbet kuşlarında pul pul doku şeklinde oluşur. Değişen cere renkleri kuşunuzun genellikle yetişkinliğe doğru adım attığı, olgunlaştığı, üreme mevsimine geldiği anlamlarını taşır.

Erkek ve dişi muhabbet kuşlarının deri kısmı beyaz ya da kırmızı değilse endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. Hemen muhabbet kuşunuzu veteriner hekiminize göstererek doktorunuzun önerdiği ilaç ve tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Gagası Neden Mavi Olur?

Muhabbet kuşu gagasının mavi olma sebebi hayvanınızın durumuna göre değişir. Muhabbet kuşunuzun olgunlaştığı, üreme aşamasına geldiğini gösteren bu durum erkek ve dişi muhabbet kuşlarında herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Genç, yavru, olgun, dişi muhabbet kuşlarının gaga kısmında maviliklerin oluşması olağandır.

Muhabbet kuşu gagasının mavi, yeşil, beyaz ve kahverengi olması nedenleri, hastalıkların oluşması hâlinde tedavi yöntemleri hakkında hekiminizden yardım alabilirsiniz.  Kızgın erkek muhabbet kuşlarında daha koyu ve açık tonlarda maviliklerin oluşması olağan olup hayvanınızda herhangi bir hastalık ya da bir problem olduğu anlamına gelmez.