Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşu İç Dış Parazit [Neden, Belirti, Tedavi, İlaç, Sprey]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşu İç Dış Parazit [Neden, Belirti, Tedavi, İlaç, Sprey]

Muhabbet kuşunda parazit diğer evcil hayvanlar gibi bazı durumlarda ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. İç ya da dış kaynaklı oluşabilen bu parazitlere karşı bir önlem alınmadığı zaman enfeksiyon riski doğar.

Parazitlerin kendini göstermesi iki şekilde gerçekleşir. İlki muhabbet kuşunun tüy kısmında meydana gelen dış parazitlerdir.

Dış parazite neden olan bakteri türü akar, kırmızı bit, kene ve yaprak bitleridir. İç parazit ise organlara yerleşip bu bölgede çoğalır. Muhabbet kuşu için son derece tehlikeli olan bu parazitler pek çok hastalığa neden olur.

Muhabbet Kuşu İç Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?

İç dış parazitin belirtileri muhabbet kuşlarında bazı hareketlerle fark edilebilir. Sıra dışı olan bu hareketleri anlamak harekete geçmek için büyük bir fırsattır. Muhabbet kuşlarında iç ve dış parazitler kendini gösterdiği belirtiler:

  • Devamlı olarak kaşınma,
  • Baş ve gövdesini kafese sürtme,
  • Tüylerini sürekli olarak kabartma,
  • Silkeleme hareketini yapma,
  • İshal ve ishalin neden olduğu zayıflama,
  • Bitkinlik ve halden düşme,
  • Gelişimde gerilik gibi durumlardır. 

Muhabbet Kuşu İç Dış Parazit Nedenleri Nelerdir?

İç dış parazitin nedenleri muhabbet kuşlarında genel olarak başka bir hayvandan bulaşma şeklindedir.

Eğer evde kedi ya da köpek gibi başka evcil hayvanlar parazitin bir şekilde kuşa geçmesi olası bir durumdur. Başka bir ihtimal ise iç ya da dış paraziti yabani kuşlar aracılığı ile kapmasıdır.

Uçması için kafesten çıkarılan kuş bazen yabani kuşların uğradığı cam kenarı ya da balkon gibi bölgelere gidebilir. Hastalık için diğer hayvanlarla doğrudan temas etmesi gerekmez. Bu parazitlerin bulaşması çiçek yaprakları aracılığı ile de mümkündür.

Muhabbet Kuşu İç Dış Parazit Tedavisi Nasıl Yapılır?

İç dış parazitin tedavisi için ilk olarak parazitin çoğalması engellenmelidir. Bunun için tercihen ilkbahar aylarında pestisit uygulamasını gerçekleştirmek büyük önem taşır. Bir ilaç olan pestisit muhabbet kuşunda bulunan parazitleri yok etme amacıyla lokal olarak kullanılan bir üründür.

İlkbahar aylarında yapılan bu işlem uzun bir süre etkisini sürdürür. Bir sonraki uygulama için yılın en sıcak dönemine denk gelecek mevsim değişikliğini beklemek büyük bir önem taşır. Kolay bir uygulamaya sahip olan bu ilaç sprey, merhem ya da toz şeklinde olur.

Muhabbet Kuşu İç Dış Parazit Tedavisinde Hangi İlaçlar, Spreyler, Damlalar Kullanılır?

İç dış parazitin ilaçları muhabbet kuşunun söz konusu rahatsızlığı kolay bir şekilde atlatması için yardımcı olur. İlaç yardımı ile oldukça kolay bir şekilde atlatılabilen iç ve dış parazit gibi sorunlar için özel olarak üretilen bazı ilaçlar bulunur.

İç parazit için kullanılan ilaçlardan biri Sitraks adı verilen şuruptur. Bu ilaç eczanelerden kolay bir yolla temin edilebilir. İç parazite iyi gelen diğer ilaç ise levamizol etken maddeli olan Nilverm adlı ilaçtır. Bu ilacın bir veteriner tavsiyesi ile alınması gerekir. Düzenli kullanımda iç parazit sorunun kökünden çözerler.

Dış parazitin tedavisinde ise enseye damlatılan ilaçlar kullanılır. Bunlardan en bilineni Vilmectin adı verilen meşhur ense damlasıdır. Enseye damlatılan bir dozu söz konusu dış parazit sorunu giderir.

Doğal bir yol ile bu sorun elma sirkeli su ile halledilebilir. Muhabbet kuşu için iyi gelen bu doğal karışım tıpkı damlada olduğu gibi enseye, kanatlara ve kuyruğa sıkılır.

Muhabbet Kuşu İç Dış Parazit İlaçları Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Parazit ilacının etki süresi rahatsızlığa neden olan bakteriye göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda kullanılan ilaç da bu açıdan son derece yararlıdır.

İç parazit rahatsızlığı için kullanılan ilaçlar genel olarak 4 ya da 5 saat içinde parazitin dışkı yoluyla atılmasını sağlar. Bazı muhabbet kuşları için tam etki 10 güne kadar ulaşabilir. Dış parazit sorununun çözümü ise yaklaşık bir hafta içinde sonuç verir. 

Muhabbet Kuşu Paraziti İnsana Bulaşır Mı?

Parazitin insana bulaşması söz konusu değildir. Muhabbet kuşunda bulunan bir parazit insan vücudu için herhangi bir tehdit oluşturmaz. Bunun temel nedeni söz konusu parazitlerin insan vücudunda yaşayamıyor oluşudur.

İnsanlardaki sıcaklık muhabbet kuşlarınkinden farklıdır. Bu nedenle parazitlerin yaşaması için ideal zemini oluşturamazlar. 

Muhabbet Kuşu İç Dış Parazitleri İnsana Bulaşır Mı?

İç dış parazitin bulaşması mümkün olmasa da insan üzerine geçip başka ortamlara taşınabilir. Bu nedenle muhabbet kuşunun ve yaşadığı kafesin temizliğine önem vermek gerekir.

Yapılacak olan rutin temizlik kimyasal maddeler yerine doğal içeriklerle sağlanmalıdır. Elma sirkesi karıştırılan su ile kuşun kendisi ve kafesi temizlenmelidir. Bu sayede hem muhabbet kuşu hem de sahibi parazitten uzak sağlıklı bir hayat yaşayabilir.