Muhabbet kuşunda kistler, tümör ve şişlik gibi pek çok hastalık ortaya çıkabilir. Oldukça hassas bir yapıya sahip olan muhabbet kuşu çeşitli nedenlerden dolayı hastalığa yenik düşebilir. Bu hastalıklar çeşitli belirtilerle kendini gösterir.
Belirtiler ortaya çıktıktan sonra bir uzman müdahalesi ile muhabbet kuşunun hayati tehlikeye düşmesine mâni olmak mümkündür. Muhabbet kuşu kırılgan ve narin bir yapıya sahip olduğu için bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.
Muhabbet Kuşu Tüy Kisti, Yağ Kistleri(Lipoma) Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir?
Muhabbet kuşunda tüy kisti vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. En sık görülen alanların arasında kanat, sırt, göğüs ve kuyruk tabanı gibi noktalar bulunur. Bu belirtilerin ne derece görüleceği kistlerin boyutu ve sayısına bağlı olarak değişebilir.
Tüy kisti bulunan kuşta sürtünmeye bağlı olarak kanama görülebilir. Bazı muhabbet kuşlarının anüs bölgesinde dışkının kirlenmesi enfeksiyona neden olabilir.
Muhabbet kuşlarında tüy kisti şu nedenlerle ortaya çıkar:
- Vücudun herhangi bir noktasında enfeksiyon ve yaralanma oluşması
- Tüy oluşan bölgede sürecin başarısız olmasını takiben tüy kistinin meydana gelmesi
- Tüy büyümeye devam ettikçe kistin olduğu noktadaki yumrunun da büyümeye devam etmesi
Muhabbet Kuşu Tüy Kisti, Yağ Kistleri(Lipoma) Tedavisi Nasıldır?
Muhabbet kuşunda kist tedavisi uzman bir veteriner aracılığıyla yapılabilir.
Tüy kisti tedavisi için ilk olarak anestezi uygulanır. Bu sayede kistin açılması ve hastalık bölgesinin tekrar tüy toplaması amaçlanır.
Hastalık bölgesinde lokal enfeksiyonun meydana gelmesinin önüne geçmek adına topikal bir ilaç uygulaması yapılır.
Muhabbet kuşundaki tüy folikülü cerrahi bir işlemle çıkartılır. Çıkarılmadığı takdirde tüy kisti muhabbet kuşunun içinde gelişmeye devam eder. Eğer kist çok büyük değilse tedavi edilmediğinde bile kendiliğinden düşebilir.
Tüy kisti hastalığı yalnızca veterinerler tarafından tedavi edilebilir. Ev ortamında uygulanacak herhangi bir tedavi yöntemi yoktur.
Tüy kisti hastalığı belirtisi gösteren muhabbet kuşlarının çiftleşme aktivitesine dahil edilmemesi gerekir. Kuşta bulunan hastalık partnerine de bulaşabilir. Sağlıklı muhabbet kuşu için çiftleşme esnasında hastalıklı kuşları ayrı tutmak önemlidir.
Muhabbet Kuşu Tümör Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir?
Muhabbet kuşunda tümör nedeni doku ya da organda yer alan hücrelerin sıra dışı bir şekilde büyümesidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da tümör oluşumu son derece yaygındır.
Muhabbet kuşlarında oluşum gösteren tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrım muhabbet kuşlarında görülen belirtileri doğrudan etkiler.
Göğüs kısmının altında yer alan noktada kendini gösterir. İyi huylu tümör muhabbet kuşunun bünyesinde daha az acıya neden olurken kötü huylu tümör yüksek derecede acı verebilir.
Muhabbet Kuşu Tümör Tedavisi Nasıldır?
Muhabbet kuşunda tümör tedavisi için uygulanacak birkaç pratik yöntem bulunur. Veteriner tedavisinin yanı sıra ev ortamında alınacak bazı önlemler kuşun yaşam kalitesini arttırır. Söz konusu olan tümör tedavileri şu şekildedir:
- Büyük bir kafes seçmek
- Yeterli gün ışığını sağlamak
- İdeal sıcaklıkta bir ortam sunmak
- Muhabbet kuşu ile oyun oynamak
- Taze meyve ve sebzelerle beslemek
- Taze su
- En az bir saat uçmasına müsaade etmek
Muhabbet Kuşu Genel Şişlik Nedenleri Ve Tedavileri Nasıldır?
Muhabbet kuşunda şişlik nedeni yumurtlama dönemidir. Yumurtlamadan sonra 1 ya da 2 gün içinde oluşan bu şişlik anüse çok yakın bir noktada bulunur.
Genel olarak düşük kaliteli gıdalar ve hareketsiz bir yaşam şişliği tetikleyici nedenler arasında bulunur. Muhabbet kuşu böyle bir durumda bacakları açık durur, uyuyamaz, uçamaz ve tüylerini kabartır.
Beslenmenin düzgün bir şekilde ayarlanması ile ev ortamının düzeltilmesi tedavi için şarttır. Bu rahatsızlığa sahip olan muhabbet kuşu kısa bir zamanda veterinere görünmelidir.