Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet kuşum uçamıyor ne yapmalıyım, uçmayı nasıl öğrenir?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet kuşum uçamıyor ne yapmalıyım, uçmayı nasıl öğrenir?

Muhabbet kuşum uçamıyor ne yapmalıyım sorusu pek çok kişi tarafından cevap arar. Yavru muhabbet kuşlarının kimi zaman uçmayı öğrenmesi zaman alabilir.

Bazı durumlarda da uçabilen bir kuş belirli hastalıklarla yetilerini kaybederek uçmayı unutabilir.

Muhabbet kuşunun uçmayı öğrenmesi için veteriner desteği almanız en kısa ve etkili çözüm yoludur.

Muhabbet kuşu uçamama nedenleri nelerdir?

Muhabbet kuşları doğumdan sonra ilk 1 ayı doldurduktan sonra yavaş yavaş uçma eğilimi gösterebilir.

Bazı durumlarda sorunsuz şekilde uçabilen kuşlar bazı durumlarda güçlük çekebilir.

Bunun yanı sıra uçmayı öğrenip unutan kuşlara da rastlanır.

Tüm bunlar kuşun sağlığı ve çevresel faktörler ile doğru orantılıdır.

Muhabbet kuşunun uçamama nedenleri arasında bilinmesi gereken noktalar şu şekildedir:

  • Kuşunuz çok kilo almış ise uçmakta güçlük çekebilir. Ağırlaşan bedeni kanatlarına fazla gelir ve aşırı yağlanmaya da bağlı olarak uçamaz.
  • Kafesin kuşa küçük gelmesi halinde yeterli seviyede hareket edemediği için kasları güçsüzleşir ve uçamaz hale gelirler.
  • Daha önce geçirdiği bir rahatsızlığın yan etkisi olarak kuş uçma güçlüğü yaşayabilir.
  • Genetik faktörlere bağlı olarak da kuşların uçma güçlüğü çektiği gözlenir.

Kuşun uçma güçlüğü yaşadığı durumlarda destekleyici hamleler ile onu uçmaya hazırlayabilirsiniz. Uçamama sebebine göre iyileştirici çözümler deneyebilirsiniz.

Muhabbet kuşum uçmayı nasıl öğrenir?

Yavru muhabbet kuşları anneden ayrılmamış ise anneden aldıkları eğitim ile uçmayı öğrenebilirler. Muhabbet kuşunun uçmayı öğrenme aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir:

  • Yavru muhabbet kuş annesi tarafından beslenir. Bu noktada anne kuş yavruya besin verirken biraz geride durarak kuşun hareket etmesini kanatlarını kullanmasını sağlar.
  • Yavru kuş kimi zaman hareketsiz ve tembel davranabilir. Bu gibi durumlarda anne kuş yavruyu yuvadan atarak kanatlarını kullanıp geri dönmesi için bir şans verir.
  • Tüm bunlar kuşun içgüdüsü ile tepki verebileceği olağan durumlardır. Bir yavru kuş içgüdüsel olarak kanatlarını kullanıp uçmayı deneyimleyebilir.
  • Yapılması gereken tek nokta onunla ilgilenip teşvik edici, mecbur bırakıcı hamleler ile kendini keşfetmesini sağlamaktır.

Muhabbet kuşları doğduktan kaç gün sonra uçar?

Muhabbet kuşlarının gelişimi normal seyrinde olduğu zaman uçmayı öğrenmesi çok gecikmez. Kuşun uçmayı keşfetmesi için tetikleyici faktörler olması süreci kolaylaştırabilir. Muhabbet kuşlarının doğduktan sonra uçmayı öğrenme süreci şu şekildedir:

  • Sağlıklı bir kuş doğumdan 5 gün sonra ayakta durmaya başlayabilir. Bunu takiben 6. günde gözleri açılabilir. 11. günde ise tüyleri tamamlanır. Kuş sağlıklı bir görünüm aldıktan sonra 30 ile 35. günler yuvadan atlayarak yem kırmaya başlayabilir.
  • Tüm bu hareketler sırasında yavru kuş içgüdüsel olarak kanatlarının varlığını hisseder ve yuvadayken kanat çırpma, kanatları güçlendirme faaliyetleri gözlenebilir.
  • Muhabbet kuşları doğumdan 35 gün sonra yani yaklaşık 1 ayı tamamladığı zaman uçma eğilimi gösterebilir.
  • Doğumdan 40 gün sonra muhabbet kuşu için uçma çalışmalarına başlanabilir. Bu süreçte düşme ve çarpmalar olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Muhabbet kuşunun uçmayı öğrenmesi konusunda sabırlı olunması gerekir.

Muhabbet kuşu uçmayı unutur mu?

Muhabbet kuşları çeşitli nedenlere bağlı olarak uçmayı unutabilir. Bu noktada muhabbet kuşunun uçmayı unutması ile ilgili bilinmesi gereken unsurlar şu şekildedir:

  • Uçabilen muhabbet kuşunun çeşitli hastalıklar geçirmesi sonrasında uçmayı unuttuğu gözlenebilir. Bu durumun sebebi hastalık boyunca güçsüzleşerek hiç uçmamış olmasıdır.
  • Böyle durumlarda kuşun kas gücü zayıflar. Uçmaya çalıştığı noktalarda çevik davranamaz ve havalanmadan yerinde kalır. Kanat çırpabiliyor olması kendini taşıyacak kadar gücünün olduğu anlamına gelmez.
  • Muhabbet kuşları çabuk yorulan, boşa enerji harcamayı sevmeyen nazlı, narin canlılardır. Bunun için uçmaktan kaçınırken uçmayı unutabilirler.

Kuşlar uçmayı öğrenirken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Yavru kuşlara ya da uçmayı öğrenip unutan kuşlara uçmaları için çeşitli yöntemler ile destek olabilirsiniz. Kuşlara uçmayı öğretirken dikkat edilmesi gereken unsurlar ise şöyledir:

  • İlk uçuş denemelerini güvenli ortamlarda yapmak kuşun darbe almaması için önemlidir.
  • Kuş bazı durumlarda kanatlarını serbest bırakabilir. Bu da düşmesine neden olur. Bu noktada yüksekliğin iyi şekilde ayarlanmış olması sert darbeler almasını engeller.
  • Kuş kafesinin sehpa ya da koltuk yüksekliğinde bırakılması ideal görülebilir.
  • Muhabbet kuşunun uçmayı öğrenmesi kimi zaman güç olabilir. Bu tip durumlarda sabırlı ve ilgili olarak süreci atlatabilirsiniz.