Anasayfa » Sultan Papağanı » Sultan Papağanı Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Sultan Papağanı Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?

Sultan papağanı hastalıklarının belirtileri kolay bir şekilde anlaşılabilir.

Sultan papağanı son derece hassas yapıya sahip bir kuş türü olduğu için kolay bir şekilde hastalanır. Bu nedenle sultan papağanının bakımını düzenli olarak yapmak son derece önemlidir.

Beslenmesine dikkat etmenin yanı sıra kuşun yaşadığı ortamı belirli bir ısı seviyesinin üstünde tutmak çok önemlidir. Bu kuş türü için en büyük tehditlerden biri olan bitler ortaya çıktığında yoğun bir kaşınma başlar. Sultan papağanı bu süreçte gagası ile tüylerini kaşımaya çalışır.

Sultan Papağanı Papağan Ateşi (Psittakoz, Papağan Humması) Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi Nasıldır?

Papağan ateşinin belirtileriyle tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak sultan papağanının sağlığı için büyük önem taşır. Mikrobik bir hastalık olma özelliği taşıyan papağan ateşi psittaci adlı bir virüsün neden olduğu ağır grip şeklinde görülen bir rahatsızlıktır.

Papağan ateşinin en sık görülen belirtileri iştah kaybı, nefes darlığı, depresyon, ishal ve göz etrafında meydana gelen çapaklardır. Belirtiler anlaşıldığında hastalığın teşhisi için kuşun kan profili belirlenir.

Papağan ateşi hastalığının tedavi süreci antibiyotikler ile sürdürülür.

Sultan Papağanı Soğuk Algınlığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi Nasıldır?

Sultan papağının soğuk algınlığı tıpkı insanlardaki gibi işler. Soğuk havaya maruz kalan sultan papağanı hastalığı kısa sürede kapar. Papağanların bünyesi insanlara göre çok daha zayıf olduğu için hastalığın ilerleme süreci büyük bir hız gösterir.

Soğuk algınlığı daha çok ısıda meydana gelen değişimlerden anlaşılır. Sultan papağanı bu süreç içinde aksırma ve soluma sesleri gibi belirtiler gösterir.

Soğuk algınlığının tedavisi için kuşu sıcak lamba altında tutmak gerekir. Sultan papağanı ayrıca her ihtimale karşı bir veterinere görünmelidir.

Sultan Papağanı Parazitleri Nelerdir? Belirtileri Ve Tedavisi Nasıldır?

Sultan papağanında parazitler en sık rastlanan hastalıkların başında gelir. İç ve dış olmak üzere pek çok parazit türü sultan papağanı için tehlike yaratır.

Dış parazitin en büyük belirtisi kuşun kendini kaşıması ve kafesin demirlerine sürtünmesidir. Kaşınma durumu ileri boyutlara varırsa kuşun derisi kanayabilir.

İç parazit belirtileri ise ishal, iştahsızlık ve bitkinlik gibi durumlarda ortaya çıkar. Parazitlerin tedavi yöntemi kuşun sağlık durumu ve şikayetçi olunan parazit türüne göre farklılık gösterir.

Sultan papağanında en sık görülen parazitler şöyledir:

  • Kırmızı Akarlar
  • Pullu Yüz Akarları
  • Pullu Bacak Akarları
  • Hava Kesesi Akarları
  • Kene
  • Bit
  • Solucan

Sultan Papağanı Candida Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi Nasıldır?

Sultan papağanında candida hastalığı bir küften dolayı meydana gelir. Sindirim sisteminin iç kısmında yer alan bu küf artış gösterdiğinde diğer organlara sıçrayabilir.

Sonuç olarak deri, tüy, göz ve üreme organlarında kuşun hayatını tehlikeye atacak derecede ciddi enfeksiyonlar oluşturur. Hastalığın belirtileri küfün yer aldığı noktaya göre değişiklik gösterir.

En sık görülen belirtiler sümüksü kusmuk ve pis bir kokuya sahip olan nefestir. Sultan papağanında görülen candida hastalığının tedavisi yoğun bir ilaç uygulaması ile mümkündür.

Sultan Papağanı Diyabet Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi Nasıldır?

Sultan papağanında diyabet hastalığı daha çok yaş almış olan kuşlarda ortaya çıkar. Kilo sorunu olan sultan papağanları ileriki yaşlarda diyabet hastalığına yakalanabilir.

Hastalık kendini gösterdikten sonra sultan papağanında yer alan kan şekerinin düzene girmesi bir hayli zorlaşır. Bu hastalık rutin kontrollerde ortaya çıkabileceğinden kuşu düzenli aralıklarla muayene ettirmek önemlidir.

Tedavi için sultan papağanı insülin infüzyonlarıyla beslenmelidir.

Sultan Papağanı Aspergillozis Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi Nasıldır?

Sultan papağanında aspergillozis hastalığı mantar kaynaklı bir rahatsızlıktır. Mantarlar bağışıklık sistemi çöken kuşlarda kolay bir şekilde gelişme gösterir. Bu hastalığa sahip olan sultan papağanı nefes almakta güçlük çeker.

İştah kaybını takiben su içme sıklığı önemli ölçüde azalır. Bu nedenle idrara çıkma sıklığı da gözle görülür bir derecede düşüş gösterir. Bu hastalığı tedavi etmek adına lezyonlar, sultan papağanından uzaklaştırılır.

Sultan Papağanı Tüy Yolma Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi Nasıldır?

Sultan papağanında tüy yolma hastalığı pek çok farklı sebebe dayandırılabilir.

Bazı hastalıklar, düşük nem oranı, sıkıntı, stres ve obsesyon gibi sebepler tüy yolma hastalığını tetikleyebilir. Bu hastalığa bir tedavi uygulamak için kuşun yerini değiştirmek, varsa hastalıklarını tedavi ettirmek gerekir.

Sağlık düzeni oturan sultan papağanı için bu hastalık kendiliğinden yok olur.