Sultan papağanı ishal durumu ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu tür mutasyonla da gelişebileceğinden hassastır ve ishal durumunun dikkatli şekilde gözlemlenmesi gerekmektedir.
Birden çok durum sebebi ile bu hayvanda ishal gelişebilir. Sultan papağanı ishal olması sorunun en büyük nedeni şunlardan oluşmaktadır.
- Korku: Korku tüm papağan türlerinde ishal, felç ve hatta ani ölüme dahi sebep olabilmektedir. Özellikle diğer evcil hayvanların saldırı ihtimali papağanda ishal yaratabilir.
- Bozuk yemler: Sultan papağanlarına bozuk ya da süresi geçmiş yem verilmesi, ya da yemin yeni değiştirilmiş olması da ishale yol açan durumlar arasındadır.
- Kafesin temiz olmaması: Sultan papağanları kafeslere tuvaletlerini yaptıklarından dolayı burada hijyen koşulları hayvanda ishali tetikleyebilir.
- Enfeksiyon: Çeşitli sebepler ile sindirim ve boşaltım sisteminde meydana gelen enfeksiyon antibiyotik tedavisi ile düzeltilene kadar ishale yol açar.
- Soğuk algınlığı: Papağanlar da insanlar gibi soğuk alabilir, bu durumda hayvanda ishal görülebilir.
Sultan Papağanı İshal Nasıl Anlaşılır?
Sultan papağanı ishal anlaşılması genellikle boşaltımın çok fazla sıvı ve cıvık göründüğü durumlarda belli olur. Bunun yanı sıra ishal tek şekilde belirti vermez.
Hayvanın depresyon görünümünde olması, yemek yemeye ara vermesi ve sesinin çok az çıkıyor olması da ishalle beraber gelen sorunlar arasında yer alır.
Sultan papağanında meydana gelen ishal durumunda dışkı incelenmeli, kan, sindirilmemiş yemek kalıntısı ya da herhangi bir parazit olup olmadığı değerlendirilmelidir.
İshal kendi kendine geçmeyeceğinden ve tedavi altına alınmazsa kuşun ölümü ile sonuçlanabileceğinden derhal veterinere götürülmelidir.
Sultan Papağanı İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sultan papağanı ishal tedavi süreci veterinerler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Antibiyotikler ve sindirim düzenleyici ilaçlar, veterinerler tarafından yazılmakta, daha sonra eczaneler aracılığı ile bu ilaçlar temin edilebilmektedir.
İshalin nedeni belirlendikten ve ilaç yazıldıktan sonra ortalama 1 haftalık bir süre zarfı içerisinde sorun çözülebilir. Ancak ishal sebebinin korku ya da hijyen şartlarından kaynaklanması durumu da söz konusu olabileceğinden şartların en kısa sürede iyileştirilmesi gerekmektedir.
Sultan papağanı ishal olması durumunda, vitamin desteği de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi adına sağlanabilir.
Sultan Papağanı İshal Durumunda Verilebilecek Besinler
Sultan papağanı ishal yiyecekleri arasında patates 🥔 bulunmaktadır.
Hayvanların sindirim ve boşaltım sistemini düzelten patates, kuşlarda da çoğu zaman etki etmektedir. Ancak patatesin mutlaka veteriner onayı ile kuşa verilmesinde fayda bulunur.
Çoğu zaman veteriner antibiyotik ve vitamin ile kuşlarda bulunan ishalin tedavisinde çalışırken, patatesin de papağana verilmesi konusunda öneride bulunmaktadır. İshal tedavisinde patates sık kullanılan bir besindir.
Sultan Papağanı İçin İshal Ölümcül Müdür?
Sultan papağanı ishal sebebiyle ölüm, hastalığın kuşta ilerlediği ve önlem alınmadığı durumlarda yaygındır.
Kuş sahiplerinin bu sorunun yaşanmasını en aza indirmek için mutlaka düzenli olarak sultan papağanları ile ilgilenmesi ve gündelik bazda hayvanın durumunun kontrol edilmesi gerekir.
İshalin görüldüğü durumlarda veteriner ve doğal besinler ile yapılan tedavide hayvan kısa sürede iyileşirken, ishalin ihmal edildiği ve sorunun göz ardı edildiği durumlar ölümle sonuçlanabilir.
Sultan Papağanı Kanlı İshal Tedavisi
Sultan papağanında kanlı ishal görülmesi oldukça ciddi bir problemdir. Bu boşaltım sisteminde meydana gelen ciddi ve ilerlemiş bir enfeksiyona işaret etmektedir.
Boşaltım sisteminde oluşan yaralar da kuşlarda kanlı ishale sebebiyet verir.
İshalin kanlı olması, sorunun artık ciddileştiğini ifade eder.
Sultan papağanının kanlı ishal olması durumunda kuş beraber yaşadığı kuşlardan ayrı bir kafese konularak veterinere götürülmelidir.