Sultan papağanı yaşlılık belirtisi hayvanın artık eskisi kadar kabarmaması, ötme sıklığının azalması, kendisi ile konuşulduğunda tepki vermemesi ve sıklıkla başını tüylerinin arasına alarak uyuması olarak özetlenebilir.
Sultan papağanları doğada ortalama 10 ila 15 yıl arasında yaşayabilen canlılardır. Evde de bu süre 10 yılı bulabilir.
Sultan papağanı ölüm belirtileri hayvanın birden yemeden içmeden kesilmesi ve sessiz kalması olabilirken, farkında olunmasa da bu türde aniden ölüm yaygındır. Bunun belli başlı sebepleri şunlardır:
- Evde yemek yaparken farkında olmadan açık unutulan gazlar
- Kokulu mumlar ya da evde kimyasal içeren tütsülerin yakılması
- Papağan ateşi
- Papağan türlerinde görülen mantar
- İshal
- Ani gelişen kuruma hastalığı
Sultan Papağanı Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Sultan papağanı hastalığın anlaşılması hayvanın hareketlerini gözlemleme yolu ile anlaşılabilir.
Kuşlarda hastalık belirtilerini hızlı şekilde vermeye başlar.
İştahsızlık bu belirtiler arasında ilk sırada yer almaktadır.
Hayvanın kendisi ile etkileşime girildiğinde tepki vermemesi, özellikle yetişkin kuşlarda sabah saatlerinde ya da gün içerisinde ötmenin olmaması, tüylerde dökülme, hayvanın sürekli sabit olarak durması ya da gagasını sürekli kafesten dışarı çıkarmaya çalışması bu durumlar arasında yer alabilir.
Kuşlar dış faktörlerden kısa süre içerisinde etkilenirler ve kapmış oldukları hastalık belirtilerini farklı şekillerde gösterirler. Bunun yanı sıra dışkının rengi de hayvanın iç enfeksiyon kapıp kapmadığının anlaşılması için sürekli takip edilmelidir.
Birden Fazla Sultan Papağanı Hastalık Durumu
Sultan papağanları aynı kafeste hastalık durumunda mutlaka birbirinden ayrılmalıdır.
Kuşlar, hastalıkları diğerlerinden kolay kapan türlerdir.
Evcil kuşlar hastalıklar konusunda diğerlerine kıyasla bağışıklıkları düşük olduğundan dolayı kolay bir şekilde hastalanabilirler.
Özellikle birden fazla sultan papağanına sahipseniz ve bu kuşları aynı kafes içerisinde bakıyorsanız hastalık durumlarında diğerlerini tehlikeye atmadan kafesleri ayırmanız gerekmektedir.
Özellikle enfeksiyon ve parazit gibi hastalıklar bulaşıcıdır ve hayvanların tümünde görüldüğünde felç ve hatta ölüme dahi sebep olabilir.
Sultan papağanı ölüm belirtileri hastalık belirtileri ile aynıdır ve veteriner kontrolü gerektirir.
Sultan Papağanı Papağan Humması Öldürür mü?
Sultan papağanında humma görülmesi durumunda veteriner kontrolü gerekir.
Enfeksiyon içerikli bu hastalık veteriner kontrolünde verilecek birtakım ilaçlarla iyileşebilirken özellikle papağanın gözünde meydana gelen tabaka, hayvanın tepkisiz kalması ve yemek yememesi durumu bu hastalığın belirtileri arasındadır.
Geç kalınması durumunda ölümle sonuçlandığı için ‘öldürücü’ bir hastalık statüsündedir.
Belirtilerden herhangi ikisi göründüğünde uzman veterinere gitmek gerekir.
Sultan Papağanı Felç Geçirmesi
Sultan papağanı felç durumu kafeste beslenen papağanların tümünde görülmektedir.
Bu durumun başlıca nedeninin B vitamini eksikliği olduğu düşünülse de yüksekten düşme, bağışıklığın düşmesi ve ani korku, hayvanın sinir sisteminde felce neden olabilir.
Sultan papağanlarında en çok görülen felç türü ayakların felç olmasıdır.
Özellikle korku durumunda hayvanlar felç geçirebilmektedir. Bu felç geçici ya da kalıcı türde olabilir. Bu durum veteriner kontrolünde belirlenmektedir.
Sultan Papağanı İshal ve Tüy Dökülmesi
Sultan papağanı ishal olması sorununun başlıca nedenleri arasında yemler gelmektedir.
Yem değişikliği hayvanın sindirim sisteminde farklılık yaratacağı için yem değişikliklerinde hayvanda tepki olarak ishal ve tüy dökme görülebilir.
Bu sorunun dışında kuşta ishal ve tüy dökülmesi yaşanıyorsa bu durumun başlıca sebebi vücut içerisinde gerçekleşen bir enfeksiyondur.
Kanlı ishal bu durumun neticesi olabilir ve ölüm meydana gelebilir.
Sultan papağanı ölüm belirtileri arasında hem tüy dökme hem de ishal olma durumu bulunduğundan, iki durum da ciddiye alınmalı ve görülmesi durumunda vakit kaybetmeden veterinere gidilmelidir.