Anasayfa » Güvercin » Yavru Ve Yetişkin Güvercinlerin Cinsiyeti (Erkek, Dişi Olduğu) Nasıl Anlaşılır? +Fotoğraflarla
Bu içerik Ahmet Birinci (Petshop) Ahmet Birinci , Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Yavru Ve Yetişkin Güvercinlerin Cinsiyeti (Erkek, Dişi Olduğu) Nasıl Anlaşılır? +Fotoğraflarla

Yavru ve yetişkin güvercinlerin cinsiyetini anlamak için bazı kriterlere göre hareket etmek gerekir. Beden, ses, görünüş gibi farklı detaylar üzerinden hareket edilerek cinsiyet ayrımı yapılabilir. Yavru ve yetişkin güvercinlerin cinsiyetinin anlaşılmasının güç olduğu durumlarda, DNA testi gibi yöntemler de kullanılır.

Cinsiyet ayrımı kafes huzurunun sağlanması açısından da önemlidir. Kafeste bulunan dişi ve erkek sayılarının dengeli olması gerekir. Aksi takdirde üreme ve yavru elde etme süreci sekteye uğrayabilir.

Güvercin Sesi Farkı İle Cinsiyet Ayrımı

Güvercin sesi farkı ile cinsiyet ayrımını yapmak mümkündür. İnsanlarda olduğu gibi güvercinlerde de erkeklerde ses daha kalındır. Dişilerde ise daha ince bir ses yapısı vardır. Aynı zamanda dişiler yere bırakıldıklarında genellikle sessiz dururlar. Erkekler ise sert bir şekilde tepki gösterir.

Güvercin Cüsse Farkı İle Cinsiyet Ayrımı

Güvercin cüsse farkı ile cinsiyet ayrımı yapılabilir. Erkek güvercinler, her dönem dişilerden uzun ve iri bir yapıya sahip olmalıdır. Dişiler kısa boylu ve daha narin bir görünüme sahiptir. Erkeklerin boyun yapısı da kalındır. Erkeklerin kemiklerinin daha iri olması dışarıdan bakılınca büyük görünmelerine sebebiyet verir.

Yavru Ve Yetişkin Güvercinlerin Cinsiyeti (Erkek, Dişi Olduğu) Nasıl Anlaşılır? +Fotoğraflarla
Erkek, Dişi Güvercinlerin Cüsse Farkını Gösteren Fotoğraf

Leğen Kemiği Genişliğine Bakarak Cinsiyet Belirleme

Leğen kemiği genişliğine bakarak cinsiyet belirleme yapılabilir. Erkek güvercinlerde kemikler daha iri bir yapıya sahiptir. Bu nedenle erkek güvercinin leğen kemiği daha geniş bir yapıya sahip olur.

Yavru Ve Yetişkin Güvercinlerin Cinsiyeti (Erkek, Dişi Olduğu) Nasıl Anlaşılır? +Fotoğraflarla
Kuşlarda Leğen Kemiği Genişliğine Bakarak Cinsiyet Belirleme

Görünüş Farkları İle Cinsiyet Ayrımı

Görünüş farkları ile cinsiyet ayrımı yapılması mümkündür. Erkek güvercinlerde baş yapısı yuvarlaktır. Dişi güvercinlerde basık bir baş yapısı bulunur.

Yuvarlak göz yapısına sahip dişi kuşlar, hafif cüsseleri ile de öne çıkar. Erkek ve dişi güvercinlerin kuyruk yapıları da birbirinden farklıdır. Net bir ayrım her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle bazı türlerde dişi ve erkeği ayırt etmek zordur.

Yavru Ve Yetişkin Güvercinlerin Cinsiyeti (Erkek, Dişi Olduğu) Nasıl Anlaşılır? +Fotoğraflarla
Dişi ve erkek güvercin genel görünüşleri görseli

Davranış (Karakter) Farkları İle Cinsiyet Ayrımı

Davranış(karakter) farkları ile cinsiyet ayrımı yapılabilir. Dişilerde daha sakin bir davranış şekli hâkimdir. Erkeklerde ise sinirlilik göze çarpabilir. Erkekler sürü arasında genellikle kovalayıcı pozisyondadır. Baskın karakter olma arzusu onları bu davranışa iter. Dişiler ise erkeklere sıcak davranır.

Bir erkek güvercin gagasına vurduğunuzda tepki vermez. Ancak dişi olanlar bu duruma ürkek davranışlar sergileyerek tepki gösterir. Dişi kuşlar kesik kesik öterek de tepkilerini belli eder. Tüm bu tepkilerden cinsiyetin anlaşılması için kuşunuzun sağlıklı bir yapıda olması gerekir. Sağlıksız kuşlar farklı durumlarda değişik tepkiler sergileyebilir.

Güvercin Kanatları Bağlı İken Kuyruk Durumu Farkı İle Cinsiyet Ayrımı

Güvercinin kanatları bağlı iken kuyruk durumu farkı ile cinsiyet ayrımı yapılabilir. Yavru ve yetişkin güvercinlerin cinsiyetinin anlaşılmasının bir diğer yolu da kanatların incelenmesidir. Güvercinin kanatlarını elinizle tutarak havada salladığınızda kuyruk düz oluyorsa erkek; yukarı kalkıyorsa dişi güvercin olduğu söylenebilir.

DNA Testi İle Cinsiyet Belirleme

DNA testi ile cinsiyet belirleme en garanti sonucu elde etmek için başvurulması gereken bir yöntemdir. Güvercinlerin kromozom yapıları, erkek ve dişilerde belirgin şekilde ayrılır. XY kromozomlarına sahip olanlar dişi, XX kromozom yapısına sahip olanlar ise erkektir.

Güvercinlere DNA testi yapılması için beş ya da altı adet bacak tüyüne ihtiyaç vardır. DNA testi sadece cinsiyet için değil farklı bilgiler edinmek için de kullanılır. Bu bilgiler şöyle sıralanabilir:

  • Güvercinin değerini ve saf bir ırk olup olmadığını anlamak
  • Hayvanın genetik geçmişinin bilinmesi
  • Hırsızlık, kaybolma gibi durumlarda güvercini tanımak

Yavru Güvercinlerde Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Yavru güvercinlerde cinsiyet ayrımı yapmak için yetişkinlerde olduğu gibi vücut yapısı incelenmelidir. Erkek yavruların boynu, gagaları daha uzun olur. Ayakları da daha büyüktür. Dişiler tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi zarif bir görünüme sahiptir.

Cinsiyet ayrımı sürecinde türler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bir türe ait hem erkek hem de dişi kuşu görmeden kıyaslama yapmanız güçtür. Bazı türlerde erkekler de dişi kuşlar gibi narin bir yapıya sahip olabilir.

Bu türün erkek olduğunu anlamak için yanına kendisiyle aynı türde bir dişi kuş gelmesi gerekir. Eğer bir türden sadece bir adet elinizde varsa uzman güvercin yetiştiricilerinden destek alabilirsiniz.

Yavru Güvercinlerin Cinsiyeti İlk Ne Zaman Belli Olmaya Başlar?

Yavru güvercinlerin cinsiyetinin ilk belli olmaya başladığı zaman konusunda üreticiler farklı bilgiler verir. Bazı üreticiler, yumurta halindeyken de cinsiyet tespiti yapabilir. Uzun ve sivri yapıda olan yumurtalarda erkek yavru olduğu görüşü ağır basar. Dişi yavru yumurtasının ise yuvarlak bir yapıda olduğu söylenebilir.

Yavru ve yetişkin güvercinlerin cinsiyetinin anlaşılmasının güç olduğu durumlarda en garanti yöntem DNA testidir. Bunun yanı sıra uzman yetiştiricilerinde görüşlerine de başvurulabilir.