Güvercinlerde yüksek ateş çeşitli güvercin hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sorundur. Güvercinlerde ateş mutlaka üstünde durulması ve kısa sürede giderilmesi gereken bir sorun olarak tanımlanabilir.
Güvercinin Ateşi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Güvercinin ateşi olduğunu anlamak için ayaklarına ve gövdesine dokunmak gereklidir. Ateşi yükselen güvercin huzursuz ve isteksiz olur. Buna bağlı olarak beslenme sorunları ve stres söz konusu olabilir.
Güvercinlerde ateş yüksekliğini belirlemek için iki yol vardır; bazı durumlarda ateş yüksekliği gövdeye dokununca hissedilebilirken, bazı durumlarda ayaklara dokunularak ayakların gereğinden sıcak olup olmadığı kontrol edilebilir.
Güvercinlerde yüksek ateş vücudun her yerinde hissedilemeyebilir. Örnek vermek gerekirse; bazen ayaklar soğuk olduğu halde gövde sıcak olurken bazen de ayaklar sıcakken gövde soğuk olabilir.
Güvercinde Ateşe Neden Olan Hastalıklar Hangileridir?
Güvercinde ateşe neden olan hastalıklar şöyle sıralanabilir;
- Adenocoli hastalığı, “genç kuş hastalığı” olarak da bilinen ve güvercinlerde ateşe neden olan bir hastalıktır.
- E-coli hastalığı, güvercinlerde ateşe ve ishale neden olabilir.
- Salmonella hastalığı, güvercinlerde ateşe neden olabilen bir hastalıktır.
- Kolera hastalığı, güvercinlerde iştah azalması ve yüksek ateşe neden olabilen bir hastalıktır.
- Adenovirüs, güvercinlerde ateşe neden olabilen bir hastalıktır.
- Circovirüs, güvercinlerde nefes alma sorunlarına ve ateşe neden olabilen bir hastalıktır.
Güvercinin Ateşi Nasıl Düşürülür?
Güvercinin ateşini düşürmek için yapılabilecek tek şey güvercine bolca su içirmek ve vücudunu biraz nemlendirmektir. Ancak bu eylem her seferinde işe yaramayabilir. Bu nedenle ateşi yükselen güvercini vakit kaybetmeden bir veteriner hekime götürmek mühimdir.
Zira güvercinlerde ateş ani ölümlere neden olabilecek kadar ciddi bir sorundur. Veteriner hekim güvercinin ateşini düşürmek için bazı ateş düşürücü ilaçlar kullanabilir ve reçete edebilir.