Anasayfa » Güvercin » Güvercinler Neden Tüylerini Kabartır? (3 Neden)
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Güvercinler Neden Tüylerini Kabartır? (3 Neden)

Güvercinlerin tüylerini kabartma nedenleri arasında hava koşulları, hastalıklar ve psikolojik durumlar vardır. Güvercinin tüyünü kabartması yaşadığı olumsuz ya da ani bir duruma karşı verdiği doğal bir tepkidir.

Güvercinler Hava Koşulları Nedeniyle Tüylerini Kabartırlar

Güvercinlerin hava koşulları nedeniyle tüylerini kabartması soğuk havaya karşı verdikleri bir tepki olarak tanımlanabilir. Güvercinler hassas canlılar olsalar da kendilerini korumayı iyi bilirler.

Çoğu zaman içgüdüsel olarak hareket ettikleri için hava şartlarındaki değişimlerin onları kısa süre içinde etkileyeceğini bildiklerinden tüylerini kabartarak soğuk havaya karşı vücutlarını daha iyi korumayı amaçlarlar.

Güvercinin tüyünü kabartması yalnızca hava koşullarına bağlı olarak ortaya çıkmaz. Bu durumun birden fazla nedeni olabilir.

Güvercinler Hastalıklar Nedeniyle Tüylerini Kabartabilirler

Güvercinlerin hastalıklar nedeniyle tüylerini kabartması hasta olan güvercinin üşüme ya da titreme gibi durumlarla başa çıkma dürtüsüne bağlı olarak ortaya çıkar.

Güvercinlerde ishal yaygın ve tehlikeli bir sorun olduğu için vücudundaki değişikliği fark eden güvercinler bu değişikliğe tepki olarak tüylerini kabartabilirler.

Güvercinler Psikolojik ve Davranışsal Nedenlerle Tüylerini Kabartabilirler

Güvercinlerin psikolojik ve davranışsal nedenlerle tüylerini kabartması stresle doğrudan bağlantılıdır. Güvercinler oldukça hassas ve ürkek canlılar oldukları için aniden korkmaları ve tedirgin olmaları durumunda tüylerini kabartarak tepki gösterebilirler.

Ancak bu durum genellikle kısa süreli olan bir durumdur. Yavaş yavaş sakinleşen ve kendine gelen güvercin normal haline dönecektir. Eğer geçen zamana rağmen durumunda bir değişiklik yoksa güvercinin tüyünü kabartması psikolojik ve davranışsal nedenler dolayısıyla ortaya çıkmamış olabilir. Böyle bir durumda ilk yapılması gereken güvercinin hasta olup olmadığından emin olmaktır.

Tüylerini kabartmaya ek olarak ishal, kusma, isteksizlik ve beslenme bozukluğu gibi belirtiler de varsa en kısa sürede bir veterinerden yardım alınmalıdır.