Taklacı güvercinler ülkemizde en çok ilgi gören güvercin türlerinin başında gelir. Bu güvercinlerin takla atması insanlar açısından daha özel ve kabiliyetli hale gelmelerine neden olur.
Taklacı Güvercinler Neden Takla Atar?
Taklacı güvercinlerin takla atma nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Taklacı güvercinlerin onları var eden özelliği olan takla atmak, sanılanın aksine bir kabiliyet değil kalıtsal bir bozukluktur. Bu nedenle güvercinlerin kalıtsal hareket bozukluğu nedeniyle takla attıklarını söylemek mümkündür.
- Her güvercin taklacı güvercin kategorisine girmez ve güvercinlerin takla atması yırtıcılardan kaçmak için yapılan bir eylem olabilir. Savunma mekanizması gelişmiş olan güvercinler kendileri için tehdit olan tüm hayvanlardan kaçmak adına bu tür hareketler sergileyebilir.
Yırtıcılardan Kaçmak İçin Takla Atma
Yırtıcılardan kaçmak için takla atmak güvercinlerin geliştirdiği bir kaçış stratejisidir. Bu durum biraz anormal gibi gözükse de son derece normal ve içgüdüseldir.
Kalıtsal Bir Hareket Bozukluğu Nedeniyle Takla Atma
Kalıtsal hareket bozukluğu nedeniyle takla atmak taklacı güvercinler için geçerli olan bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre bu hareketin esas nedeni beyindeki denge merkezinde meydana gelen bir mutasyondur. Güvercinlerin avantajı olduğu düşünülen bu hareket bozukluğunun herhangi bir tedavisi yoktur ve bu hareket bozukluğu bir kusur olarak görülmez.
Her Güvercin Türü Takla Atar Mı?
Her güvercinin takla atması mümkün değildir. Ancak güvercinlerin birçoğu acil durumlarda ya da kalıtsal bir hareket bozukluğu dolayısıyla takla atabilir. Günümüzde hâlâ iyi takla atan ve iyi uçan güvercinler “performans kuşu” olarak nitelendirilir ve takla atma özelliği insanların ilgisini çeker.
Ancak bazı güvercinlerin takla atması oldukça zordur. Örnek vermek gerekirse; bazı kuş türleri takla atamadıkları gibi iyi uçamazlar. Bu kuşlara Doğu bölgesinde “beygoz” adı verilir.