Güvercinlerin yememesi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen ve yaygın görülen bir sorundur. Güvercinlerin yem yememesi tek bir nedene ya da birden fazla nedene bağlı olabilir.
Güvercinlerin Yem Yememesine Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Güvercinlerin yem yemesine neden olan hastalıklar şöyle sıralanabilir;
- Kolera, güvercinlerde ishal, yüksek ateş, isteksizlik ve yem yememe gibi sorunlara neden olabilen bir hastalıktır.
- Salmonella hastalığı, güvercinler arasında yaygın olan ve yeme bozukluğuna neden olabilen bir hastalıktır.
- Güvercinlerin yem yemesi e-coli hastalığına bağlı olabilir. Bu hastalığa yakalanan güvercinlerde ishalin yanı sıra iştahsızlık da görülebilir.
Güvercinlerin Psikolojik Yem Yememe Nedenleri Nelerdir?
Güvercinlerin psikolojik yem yememe nedenleri stresli olmalarıdır. Örnek vermek gerekirse; uçarken yaralanan bir güvercin düştüğü ya da konduğu yerde tekrar uçamayacak ve hareket edemeyecektir.
Uçamayan ve hareket edemeyen güvercin strese girerek kurtarıldığı ve iyileştiği halde uzun bir süre beslenme bozukluğu yaşayabilir.
Güvercinler Hangi Dönemlerde Daha Az Ya Da Hiç Yem Yemezler?
Güvercinlerin yem yemedikleri dönem yaşlandıkları ve hastalandıkları dönemlerdir.
Genel itibariyle ömürleri fazla uzun olmayan güvercinlerin yaşlanması, güvercinlerde görülen iştahsızlık ve beslenme bozukluklarının başlıca nedenlerinden biridir. Bu durumun psikolojik bir etkisi olduğu da söylenebilir. Zira yaşlanan güvercinin performansı düşecek ve stresi artacaktır.
Bağışıklığı da zayıfladığı için güvercin hastalıklarına daha elverişli hale gelecektir. Dolayısıyla güvercinlerde yaşlılık döneminin genel olarak stresli geçtiğini ve bu dönemde güvercinlerde iştahsızlık görülebildiğini söylemek mümkündür.
Yavru Güvercinler Neden Yem Yemezler?
Yavru güvercinlerin yem yememe nedeni çoğunlukla hasta olmalarıdır. Bununla birlikte, anneleri tarafından terk edilen ya da anneleri ölen yavru güvercinlerin yem yememesi normal karşılanan bir durumdur. Zira yavru güvercinler belli bir süreye kadar annelerine muhtaçtır.