Anasayfa » Güvercin » Güvercinlerin Boynu Neden Döner? +Neden Kendi Etrafında Döner?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Güvercinlerin Boynu Neden Döner? +Neden Kendi Etrafında Döner?

Güvercinlerin hareketleri oldukça ilgi çekici ve enteresandır. Esnek vücut yapısına sahip kuş türlerinden olan güvercinlerin dönmesi ve dönme hareketleri, insanlar tarafından ilgi çeken eylemlerdendir.

Güvercinlerin Boynu Neden Döner?

Güvercinlerin boyunlarının dönmesi başlangıçta doğal bir hareket gibi görünse de bir çeşit şekil bozukluğundan ve hastalıktan kaynaklanıyor olabilir.

Güvercinlerin sinir sistemlerinde ve vücutlarının çeşitli bölgelerinde meydana gelen rahatsızlıklar boyunlarını kolayca etkileyebilir. Bu durum aniden ortaya çıkan ve uzun sürebilen bir durumdur.

Bazı güvercinlerin dönmesi onların tipik özelliğidir ve bu durum bir hastalığa işaret etmez. Ancak anormal boyun dönmeleri mutlaka güvercinin hasta olduğu ihtimalini akıllara getirmelidir.

Güvercinlerin Boynunu Döndüren Hastalıklar Hangileridir?

Güvercinlerin boynunu döndüren hastalık sallabaş hastalığıdır. Bu hastalığın belirtilerini görmezden gelmek mümkün değildir. Zira sallabaş hastalığına yakalanan güvercinin boynu pençeleri ne kadar düşerek anormal bir hal alır.

Hastalığın ortaya çıkma sebebinin vitamin ve mineral eksiklikleri başta olmak üzere güvercinlerde tedavisi ihmal edilen farklı hastalıklar olduğu düşünülür. Sallabaş hastalığı güvercinler için ölümcüldür ve mutlaka kontrol altına alınmalıdır.

Hastalığın çok etkili bir tedavi yöntemi olmasa da veteriner hekim tarafından uygun görülen tedavi yöntemleri başarılı olabilir. Özellikle tedavi sürecinde B12 gibi vitamin takviyeleri kullanmak oldukça önemlidir.

Gerekli önlemler alınmazsa sallabaş hastalığına yakalanan güvercinin kısa sürede ölmesi kaçınılmazdır.

Güvercinler Neden Kendi Etrafında Döner?

Güvercinlerin kendi etrafında dönmesi çoğunlukla çiftleşme döneminde olmasından ve kur yapmasından kaynaklanır.

Güvercinlerin dönmesi genel olarak doğal ve zararı olmayan bir durum şeklinde tanımlansa da bazen çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle her ihtimale karşı güvercinin bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesi önerilir.