Anasayfa » Güvercin » Güvercinlerin Kuluçka Süresi Kaç Gündür? Hangi Dönemlerde Kuluçkaya Yatarlar? 
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Güvercinlerin Kuluçka Süresi Kaç Gündür? Hangi Dönemlerde Kuluçkaya Yatarlar? 

Güvercinlerde kuluçka süresi güvercinden güvercine değişiklik gösterebilir. Fakat bu süre sağlıklı güvercinlerde genellikle 16 ila 18 gün arasındadır. Bu süre bazı güvercinlerde daha da uzayabilir.

Güvercin kuluçka süresi için kafes koşulları oldukça önemlidir. Güvercinler temiz kümeslerde çok daha güvenli bir kuluçka süresi geçirirler.

Bunun yanı sıra, yumurta sağlığı açısından güvercinlerin beslenme düzenlerine dikkat edilmelidir. Sağlıklı beslenen güvercinlerin yumurtası daha sağlıklı olur.

Güvercinler genellikle tek seferde 1 ila 3 arasında yumurta verir. Genellikle yumurta sayısı tek seferde 2’dir.

Evcil Güvercinlerin Kuluçka Süresi Kaç Gündür?

Güvercinlerin kuluçka zamanı yaklaşık olarak 16 ila 18 gün arasındadır. Bazı güvercinlerde bu süre 21 – 22 güne kadar uzayabilir. Kuluçka süresi, yumurtanın kalitesine göre de değişkenlik gösterir. Eğer yumurta çatlamıyorsa bir problem olduğu düşünülür ve çözüm yolları aranır.

Yabani Güvercinlerin Kuluçka Süresi Kaç Gündür?

Yabani güvercinlerde kuluçka süresi genellikle 3 haftadır. Bu süre yabani güvercinin kurduğu yuvanın şartlarına göre değişiklik gösterir. Yabani güvercinlerin yuvasında yeteri kadar ot yoksa yumurtalar zarar görebilir ve güvercin kuluçka süresi sekteye uğrar

Hangi Dönemlerde Kuluçkaya Yatarlar?

Güvercinlerde kuluçka dönemi çiftleşmeyi takip eden 3 ila 4’üncü günün sonunda gerçekleşir. Çiftleşen güvercinler bu süre zarfında yumurtlar ve kuluçka süresi başlar.

Güvercinlerde çiftleşme dönemi genellikle İlkbahar aylarında başlar. Fakat yetişkin güvercinler yılda 5 ila 6 kez arasında yumurtlama sıklığına sahiptir. Ve yılda yaklaşık olarak 5 ila 6 kez kuluçka süresi geçirirler.

Güvercinlerin Kuluçka Süresi Hangi Etkenlere Bağlı Olarak Değişir?

Güvercinlerin kuluçka süreleri güvercinlerin sahip olduğu sağlık koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Sağlıklı güvercinler için bu süre en geç 21. Günde son bulur. Kuluçka süresinin doğru bir şekilde sonuçlanması için dişi güvercinlerin beslenme ve kafes koşullarına dair dikkatli olunması gerekir.

Sağlıklı güvercinler, sağlıklı yumurtalara sahip olurlar ve güvercin kuluçka süresi çok daha rahat geçer. Yılda 5 – 6 kez yumurtlayan güvercinlerin, genel olarak beslenme düzeninin sağlanması bütün yumurtaların niteliğini belirler.