Anasayfa » Güvercin » Hasta, Yaralı Ve Kanadı Kırık Güvercin Nasıl Anlaşılır? İlk Yardım, Tedavisi, Neler Yapılabilir? +Zehirlenme Durumu
Bu içerik Şevval Sunal (Veteriner) Şevval Sunal tarafından incelenmiştir.
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Hasta, Yaralı Ve Kanadı Kırık Güvercin Nasıl Anlaşılır? İlk Yardım, Tedavisi, Neler Yapılabilir? +Zehirlenme Durumu

Hasta ve yaralı güvercini anlamak güvercinin uzun ömürlü olmasında büyük rol oynar. Hasta, yaralı veya kanadı kırık güvercin erken anlaşılamadığı taktirde, güvercin tedavisi gecikir ve hayati risk oluşabilir. Güvercinlerin uzun ömürlü olması için bakımının titizlikle yapılması ve olası davranış bozukluklarının takip edilmesi gerekir.

Hasta Güvercin Nasıl Anlaşılır?

Hasta güvercini anlamanın yolları güvercin davranışlarının takip edilmesinden geçer. Hasta güvercinler şu şekilde anlaşılabilir:

  • Hasta güvercin, sağlıklı olanlara nazaran daha durgundur. Bu nedenle durgun güvercinlerin davranışları özenle takip edilmelidir.
  • Hasta güvercinler tenha köşelere çekilerek kabarma hareketi yaparlar.
  • Hasta güvercinlerin dışkıları, sağlıklı olanlara göre daha ağır bir kokuya sahiptir ve rengi her zamankinden daha yeşil olabilir. Bunun için dışkı takibi yapmak çok önemlidir.
  • Hasta güvercinlerin yeme alışkanlıklarında farklılık gözlenebilir. İştahında azalma olan güvercinler hastalıklara dair ipucu taşıyabilirler.

Hasta Güvercin Nasıl Tedavi Edilir, İlk Yardım Nasıl Yapılır? Neler Yapılabilir?

Hasta güvercinin tedavisi güvercinin sahip olduğu hastalığa bağlı olarak farklılık gösterir. Öncelikle hasta olan güvercinin beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Yalnızca buğday ve mısır verilmekten kaçınmalı ve beslenmede çeşitliliğe gidilmelidir. Özellikle kırmızı mercimek, bezelye ve pirinç (tohum şeklinde) hasta güvercinin yemesi gereken besinler arasında yer alır.

Hasta olan güvercinin su içme aralıkları sıklaşmalıdır. Su tüketimi, güvercin sağlığına olumlu katkılar sağlar. Ayrıca güvercinlerin ihtiyaç duyulan vitaminleri aldıklarından da emin olunmalıdır.

Hasta güvercinlerin uygun tedaviyle buluşturulması için bir veteriner hekime muayene ettirilmesi önerilir. Uygulanan güvercin tedavisi uzman görüşüne dayanmadığı taktirde güvercine daha büyük zararlar verebilir.

Yaralı ve Kanadı Kırık Güvercin Nasıl Anlaşılır?

Kanadı kırık güvercin davranışları genelde uçma veya havada kalma işlevlerinin bozulmasıyla anlaşılır. Güvercinlerde iki kanat bölümü vardır:

  • Primaries
  • Secondaries

Bu kanatlar birincil ve ikincil olarak da bilinir. Bu bölümlerde 10 adet kanat bulunur. Öncelikli kanatlar güvercinin uçmasını, ikincil kanatlar havada kalmasını sağlar. Güvercinin bu iki işlevde zorlandığı veya yerine getirilemediği görülürse kanatta kırıklık veya yaralanma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Yaralı ve Kanadı Kırık Güvercin Nasıl Tedavi Edilir, İlk Yardım Nasıl Yapılır? Neler Yapılabilir?

Yaralı güvercini iyileştirmek için ehil ellerde tedavi işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Yaralı güvercin bazen basit bir pansumana ihtiyaç duyabileceği gibi bazen daha komplike bir tedavi alması gerekir. Bunun için aldığı tanı çok önemlidir.

Zehirlenmiş Güvercin Nasıl Anlaşılır?

Güvercin zehirlenmesi güvercinin dışkısı ve yeme durumu takip edilerek anlaşılabilir. Zehirlenme yaşayan güvercinler yeşil ve sık dışkılama yapabilirler. Ayrıca bazı durumlarda iştah bozukluğu da gözlenir.

Zehirlenmiş Güvercin Nasıl Tedavi Edilir, İlk Yardım Nasıl Yapılır? Neler Yapılabilir?

Güvercin zehirlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması gerekir. Uzman tedavisinin yanında vitamin takviyesi ve uygun beslenme teknikleriyle güvercin tedavisi süreci desteklenebilir