Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet kuşları neden kafesten çıkmaz istemez? [5 NEDEN]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet kuşları neden kafesten çıkmaz istemez? [5 NEDEN]

Muhabbet kuşları, genellikle kafeste durmayan ve gezmeyi oldukça seven hayvanlardır, fakat bazı muhabbet kuşları bazı dönemlerde kafeslerinden çıkmak istemeyebilir.

Kuşunuzu rahatsız eden bir sağlık durumu, çevresel bir sorun veya psikolojik bir sorun olabilir.

Kuşunuzun davranışlarını inceleyerek kafesten çıkmama durumunun sebebini öğrenmeniz gerekir. Peki muhabet kuşları neden kafesten çıkmaz?

Muhabbet kuşunuzun fobisi olabilir

Fobi genellikle, muhabbet kuşuyla yeteri düzeyde iletişim kuramayacak kadar meşgul olan sahiplerin uzun süreli ihmalinden ve sosyalleşme eksikliğinden kaynaklanır.

İletişim eksikliğinin bir sonucu olarak kuşunuz kafesini güvenli bir yer olarak görür ve oradan çıkmayı reddeder.

Kuşunuz bu fobiyi yenmesi için size ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle, eğer kuşunuzun bu fobisini yenmesini istiyorsanız kuşunuzu güvende hissettirin ve onunla olabildiğince iletişime geçin.

Muhabbet kuşları sosyal canlılar oldukları için iletişimsizlik onları gün geçtikçe daha kötü bir duruma sokacaktır.

Kuşunuzun bir travması olabilir

Kuşunuz kafesten çıktığı herhangi bir zaman travmatik bir olay yaşadıysa bu travmayı atlatamayarak kafesten çıkmaktan korkabilir.

Travma evdeki bir şeyden kaynaklanabileceği gibi yaralanma veya kazalardan da kaynaklanabilir.

Bu durumu çözmenin tek yolu travmaya sebep olan şeyi ortadan kaldırmaktır. Kuşunuzun kafesini başka bir yere taşımak veya travmaya sebep olan maddeyi ortamdan kaldırdığınızda kuşunuz dışarının güvenli olduğunu anlayıp kafesten çıkmaya başlayacaktır.

Evinizdeki başka evcil hayvanlar kuşunuzu korkutuyor olabilir

Bazı muhabbet kuşları evdeki diğer evcil hayvanları bir tehdit olarak görebilir. Bu durumdaki o hayvandan korktuğu için kafesten çıkmak istemeyebilir. Örneğin, evinizde kedi veya köpek varsa ve kuşunuz dışarı çıktığı zamanlarda kuşunuzu kovalıyorlarsa bu durum kuşunuzu korkutmuş olabilir.

Bu durumu aşmak için kuşunuzu başka bir odaya alabilirsiniz veya kuşunuz dışarı çıktığı zamanlarda diğer evcil hayvanlarınızı uzakta tutabilirsiniz. Böylece kuşunuzu endişelendirecek herhangi bir durum oluşmayacaktır.

Kuşunuz yaralanmış olabilir

Eğer kuşunuzun kanatlarında, ayaklarında veya bacaklarında bir yaralanma varsa, kuşunuz canı acıdığı için dışarı çıkmayı reddecektir. Muhabbet kuşunuzda aşağıdaki durumları gözlüyorsanız kuşunuzun yaralanma veya başka bir sağlık sorunu olabilir;

  • Topallama
  • İştah kaybı
  • Saldırganlık
  • Sürekli bağırma veya yüksek sesle konuşma
  • Letarji (sürekli uyku halinde olma)
  • Donuk gözler
  • Tüyde renk değişimi
  • Sarkık kanat
  • Ayakta duramama

Muhabbet kuşunuz yaşam alanını korumak istiyor olabilir

Muhabbet kuşunuz aynı vahşi doğada olduğu gibi evde de kafesini kendi yaşam alanı olarak görüyor olabilir. Bu durum özellikle aynı kafeste birden fazla kuşun yaşadığı zamanlarda oluşmaktadır. Bu noktada uygulayabileceğiniz tek çözüm kuşları ayırmak olacaktır.