Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşu Göz Nezlesi Ve Hastalıkları [Neden, Tedavi, İlaç]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşu Göz Nezlesi Ve Hastalıkları [Neden, Tedavi, İlaç]

Muhabbet kuşunda göz nezlesi ve göz hastalıkları zamanında tedavi edilmediği durumlarda ne yazık ki ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Bu yüzden muhabbet kuşunuzda göz çevresinde meydana gelen anormallikleri zamanında fark etmeniz son derece önemlidir.

Göz çevresindeki tüylerin dökülmesi, gözlerin sulanması ve gözde kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkan muhabbet kuşu göz hastalıkları kısa sürede tedavi edilmelidir. Muhabbet kuşu göz hastalıkları birbirinden farklı sebeplerden kaynaklanabilir ve farklı semptomları ile ortaya çıkabilir.

Göz Nezlesi (Konjunktivit)

Muhabbet kuşu göz nezlesi, adından da anlaşılacağı üzere kuşun göz çevresindeki yaşarmalarla ortaya çıkar. Eğer muhabbet kuşundaki göz nezlesi hastalığı önemsenmezse ve ilerlerse bu durumda geçici veya kalıcı körlük oluşabilir.

İlerleyen göz nezlesi, göz çevresinde kabuklanmalar ve kabarmalar yaratabilir. Muhabbet kuşlarında konjunktivit olarak bilinen göz nezlesi, bazı durumlarda solunum problemleri yarattığı için hastalık ölümle sonuçlanabilir.

Göz Nezlesi (Konjunktivit) Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşunda göz nezlesi belirtileri başında gözdeki çapaklanmalar gelir. Gözlerin etrafında çeşitli derecede kabuklu kıvamlı oluşumlar meydana gelebilir.

Muhabbet kuşunda konjunktivit sebepleri yaralar, bakteriler, kurtlar ve tek hücreli canlılar olabilir. Uzman veteriner hekim tarafından teşhis edilmesi gereken muhabbet kuşu göz nezlesinde gözler kırmızımsı ve sulu olarak görünür.

Göz Nezlesi (Konjunktivit) Tedavisi Nedir, Nasıl Geçer?

Muhabbet kuşu göz nezlesi tedavisi uzman veteriner hekim tarafından belirlenen yönteme göre yapılır. Hastalık tam olarak teşhis edilip nedenleri belirlendikten sonra ilaç tedavisine başlanır.

Muhabbet kuşunun hem suyuna hem de doğrudan gözlerine uygulanabilen damla ilaçlar kullanılır. Göz nezlesinin tedavisinde kafes ve muhabbet kuşun temizliği de bakterilerden arınmak için önemlidir.

Muhabbet Kuşu Göz Nezlesi İnsana Geçer Mi?

Muhabbet kuşu göz nezlesinin bulaşma ihtimali yoktur. Her ne kadar kurtçuk, bakteri veya tek hücreli canlıların sebep olduğu bilinse de bu hastalık sadece muhabbet kuşunu etkileyebilecek güçtedir.

Muhabbet kuşunun bünyesi çok hassas olduğu için bakteri ve mikroplara karşı vücut direnci düşüktür. Bu nedene hijyenik kafeslerde bulunmayan muhabbet kuşunda göz çevresinde çeşitli hastalıklar görülebilir. 

Muhabbet Kuşu Göz Nezlesi Kaç Günde Geçer?

Muhabbet kuşu göz nezlesi tedavi süresi uzman veteriner hekimin belirlediği yönteme ve hastalığın seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Çok ilerlememiş göz nezlesinde ilaçlı tedaviye başlanacağı için ortalama 5 günde olumlu sonuçlara ulaşılabilir.

Muhabbet kuşu metabolizması çok hızlı olduğu için ilaçlı tedaviye kısa sürede yanıt verir ve sağlığına hızlı biçimde kavuşabilir.

Gözkapağı İltihabı

Muhabbet kuşu gözkapağı iltihabı iki farklı şekilde ortaya çıkar. Ön gözkapağı iltihabı, göz kapaklarının önünü olumsuz etkiler. Seboreik dermatit ve stafilokok gibi bakteriler hassas yapıda olan muhabbet kuşlarında gözkapağı iltihabına neden olur.

Bu hastalığın ikinci türü olan arka gözkapağı iltihabı ise göz kapaklarının gözlere temas eden yüzeyini etkiler. Bu bölgedeki salgı bezlerinin çalışmaması yüzünden muhabbet kuşunda gözkapağı iltihabı ortaya çıkabilir.

Gözkapağı İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşunda gözkapağı iltihabı belirtileri göz kapaklarının şişliği şeklinde görülür. Görünümü çoğunlukla konjuktivitle yani göz nezlesine benzediği için teşhis konusunda karışıklık yaşanabilir.

Bu yüzden belirti gösteren muhabbet kuşu deneyimli bir veteriner hekime muayene edilmelidir. Muhabbet kuşunda gözkapağı iltihabı belirtileri şişkinlik, gözlerde kızarıklık ve her iki göz kapağında meydana gelen tahrişlerdir.

Gözkapağı İltihabı Tedavisi Nedir, Nasıl Geçer?

Muhabbet kuşunda gözkapağı iltihap tedavisi veteriner hekim tarafından yazılan ilaçlarla yapılır. Bununla birlikte kuşu düzenli olarak ılık suyla yıkayıp hijyen ve rahatlık sağlamak da önemlidir.

Uzmanlara göre gözkapağı iltihabı tedavi edilirken kuşu strese sokmamak önemlidir. Gözün temizlenmesi için çeşitli krem ve merhemler kullanılabilir.

Katarakt (Göz Perdesi)

Muhabbet kuşunda katarakt, tıpkı insan, köpek ve at gibi canlılarda olduğu gibi bazı nedenlerden ötürü gelişir. Muhabbet kuşunda göz perdesi üzerine çalışmalar devam etmektedir ve bu hastalığın sebepleri araştırılmaktadır. Veterinerlere göre muhabbet kuşunda katarakt nedenleri şunlardır:

  • Bazı muhabbet kuşlarında katarakt oluşumu doğuştan gelir. Kalıtımsal olarak ortaya çıkan katarakt, yavruyken veya yaşlıyken etkisini gösterebilir.
  • Yoğun stres altında kalan muhabbet kuşlarında katarakt oluşumu görülebilir.
  • Radyasyona maruz kalan veya mikrodalga yanında bulunan muhabbet kuşlarında katarakt ortaya çıkar. 
  • Çeşitli toksinlerin de muhabbet kuşlarında katarakta neden olduğu bilinmektedir. 

Katarakt (Göz Perdesi) Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşunda göz perdesi belirtileri, tıpkı diğer canlılardaki katarakt ile benzer belirtiler gösterir. Muhabbet kuşunun sürekli gözünü kapatması veya görüş açısının azalması katarakt belirtileri arasında yer alır.

Muhabbet kuşunda katarakt oluşumu görme becerisini olumsuz anlamda etkileyeceği için kuş çok sağlıklı bir fiziğe sahip olsa da uçmak istemeyecektir. Bunun dışında muhabbet kuşunun kafes içindeki tünek ve aksesuarları görmekte zorlanıp sık sık çarpması da katarakt belirtisi olabilir.

Katarakt (Göz Perdesi) Tedavisi Nedir, Nasıl Geçer?

Muhabbet kuşlarında katarakt tedavisi için uzman veteriner hekime muayene şarttır. Kanatlı canlılar konusunda tecrübeli veterinerler katarakt tedavisinde ameliyat ve benzeri tedavi yöntemlerini uygulayabilir.

Henüz ilerlememiş seviyede bir katarakt oluşumu mevcutsa buna uygun ilaçlı tedavi yöntemleri ile kuşun görme becerisi korunabilir.

Muhabbet kuşu göz hastalıkları arasında yer alan katarakt, diğer canlılarda olduğu gibi kuşun gözlerini etkiler. Muhabbet kuşlarında her iki gözde aynı anda veya sadece tek bir gözde katarakt meydana gelebilir.