Anasayfa » Muhabbet Kuşu » Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı (Avian Gastrik Yeast (Agy)) [Belirtileri, Sebepleri, Tedavisi]
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı (Avian Gastrik Yeast (Agy)) [Belirtileri, Sebepleri, Tedavisi]

Kuruma hastalığı için ilaç tedavileri ve farklı uygulamalar ile muhabbet kuşlarının yeniden eski sağlıklı yaşantılarına kavuşmaları sağlanmaktadır.

Muhabbet kuşlarında çok sık rastlanan Avian Gastrik Yeast (AGY), kuşlarda kurma hastalığı olarak da tanımlanmaktadır. Uzun yıllardır megabakter olarak bilinen bu hastalık muhabbet kuşlarında ciddi etkilere neden olmaktadır.

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı (Avian Gastrik Yeast) belirtilerinin görülmeye başladığı ilk andan itibaren uzman bir veteriner hekimden yardım almak gerekecektir.   

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Nedir?

Kuruma hatalığı en basit haliyle muhabbet kuşu gibi kafes kuşlarında görülen bir rahatsızlıktır. Kısaca AGY olarak tanımlanan Avian Gastrik Yeast, uzun süre bir bakteri çeşidi olarak görülmekteydi. Günümüzde ise yapılan bilimsel çalışmalar ile AGY hastalığının maya olduğu tespit edilmiştir.

Kafes kuşlarında yaygın görülen bu rahatsızlık özellikle muhabbet kuşları, cennet papağanı ve Afrika grisi papağanlarında görülmektedir. AGY mayası kuşların midesine yerleşerek kuşların devamlı zayıflamasına neden olur.  

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Belirtileri Nelerdir, Teşhisi Nasıl Yapılır?

Muhabbet kuşlarında kuruma hastalığı belirtileri arasında en belirgini kuşun hızlı kilo kaybetmesi ve yem yemesine rağmen kilo alamamasıdır.

Vücuda alınan besinler ise çoğu zaman öğütülmeden ve sindirilmeden dışı yoluyla atılmaya çalışılır.

Dışkı ise sindirilmeyen besinlerden oluşması nedeniyle son derece anormal bir yapıya sahiptir. Kuruma hatalığının muhabbet kuşlarındaki belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Hızlı kilo kaybetme ve kilo alamama,
  • Dışkıda anormallik,
  • Yemi ağzında ezerek dışarı bırakma,
  • Siyah renkli ishal,
  • Kansızlık sorunları,
  • Head bobbing (kafanın öne geriye sallanması) vb.

Kuruma hastalığı kapsamında muhabbet kuşlarında ve diğer bu hastalıkla karşılaşan kafes kuşlarında benzer sorunlar ortaya çıkacaktır.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Sebepleri Nelerdir?

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı doğal tedavisi öncesinde mutlaka uzman bir veteriner hekimden yardım alarak hatalığın tedavisine yönelik işlem yapılması gerekmektedir.

Eskiden bakteri zannedilen ancak maya olduğu daha sonradan tespit edilen bu hastalığa birçok farklı unsur neden olabilir. Bu maya kuşlarda mideye yerleşerek sürekli olarak zayıflama ve diğer sorunlar ile kendini göstermektedir.

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedaisinde de bu nedenlere ve belirtilere göre tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedavisi için öncelikle doğru teşhis konulması gerekir. Teşhis konulduktan sonra uygun tedavi yöntemi uygulanır. Uzun süreli olsa da tedavisi mümkün bir hastalık olarak değerlendirilmektedir.

Ortalama olarak hastalığın tedavisi 1 – 1,5 ay kadar sürebilmektedir. Bazı kuşlar için bu sürelerin daha da uzaması mümkündür.

Hafif ve orta derece hastalıktan etkilenen muhabbet kuşları için etkili sonuçlar alınabilmektedir. Klinik bulgurlarının ilerlediği kuşlarda ise tedavinin başarı oranı düşük olacaktır. Antifungal ilcalar ile kuşların iyileşmesi desteklenir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığına Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Kuruma hastalığı kesin tedavi yöntemleri bulunmamaktadır. Hastalığın derecesine göre başarı oranı artırılabilir. Bu hastalığa karşı aşı yoktur.

Yaygın olarak günümüzde kafes kuşlarının büyük bölümünde  kurma hastalığına rastlanmaktadır. Doğru yemler ve temiz su ile beslenme, düzenli bakımlarının yapılması, vitamin ve mineral takviyeleri ile muhabbet kuşlarının desteklenmesi hastalığa yakalanma riskini azaltacaktır.

Kuşların AGY gibi rahatsızlıklardan korunmasını sağlamak için hijyenik ortamda bulunmaları ve özellikle beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekir. Verdiğiniz her şeyi yeme eğilimi içinde olmalarına rağmen yemleri ve uygun takviye edicilerden başka ürünlerin verilmemesi gerekir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı İnsana ve Diğer Canlılara Bulaşır Mı?

Muhabbet kuşu kurma hastalığı bulaşıcı mı sorusu muhabbet kuşları bu sorunla karşılaşan sahipleri tarafından merak edilmektedir. Eğer aynı kafeste birden çok kuş yaşıyorsa hasta olan kuşu bu ortamdan bulaşıcı olmayan bir hastalık dahi olsa ayrılması önemlidir.

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı (Avian Gastrik Yeast) gibi ciddi rahatsızlıkların tedavisinde erken teşhis ve tedaviler önemli bir unsurdur.