Muhabbet kuşu mantar kremi veya diğer tedavi yöntemleri ile çözüme kavuşturulsa da zorlu bir hastalık sürecine sahiptir.
Evcil kuşlarda sıklıkla görülen mantar hastalığı, özellikle kafes kuşlarında mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu soruna neden olan birçok unsur bulunur.
Kuşların özellikle hijyenik bir ortamda bulunmaları ve beslenme alışkanlıklarının kaliteli ürünler ile yapılması son derece önemli bir faktördür. Muhabbet kuşu mantar hastalığı tedavi edilmediğinde tehlike boyutlara ulaşabilir.
Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı Nedir?
Muhabbet kuşu mantar sirke veya diğer doğal yöntemler ile bilinçsizce giderilmeye çalışıldığında daha büyük sorunların ortaya çıkması mümkündür.
Bu nedenle muhabbet kuşunuzda ortaya çıkan bu tür rahatsızlıkların tedavisi için mutlaka uzman bir veteriner kliniğinden destek almanız tavsiye edilmektedir.
Candida Albicans adıyla anılan ve evcil kuşlarda yaygın olarak görülen mantar hastalığı, mantar enfeksiyonlarına neden olmaktadır.
Bu mantar hastalığının görülmesi ile ortaya çıkan en temel sorunlardan biri sindirim sisteminde ve kuşun genel sağlık durumunda görülen bazı sorunlar olacaktır.
Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Teşhisi Nasıl Yapılır?
Muhabbet kuşu mantar hastalığı belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu belirtilerin ardından kesin teşhis konulması için veteriner hekim görüşü alınarak buna uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir.
Evcil kuşlarda ve özellikle muhabbet kuşu türlerinde yaygın olarak görülen mantar hastalığı kapsamında gözlemlenen bulgulara göre en uygun tedavi yöntemlerinin de uygulanması gerekecektir.
Muhabbet kuşu mantar hastalığının belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Gaga ve çevresinde beyaz lekelerin oluşması,
- Göz kenarlarının, ayakların ve gaganın sünger biçiminde görünmesi,
- Tüylerde bölgesel dökülmelerin olması,
- Deride bullanma,
- Deri kalınlaşması,
- Ayak ve gaganın şeklinin bozulması,
- Kaşıntı vb.
Vücudun farklı birçok noktasında enfeksiyonlar meydana gelir. Bağışıklık sistemi zayıf kuşların bu hastalıklara daha kolay yakalanması mümkündür.
Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı Sebepleri Nelerdir?
Muhabbet kuşu mantar hastalığı nedenleri arasında birçok sebep gösterilebilmektedir. Özellikle muhabbet kuşunun hijyenik bir ortamda olmaması ve kaliteli yemelerin tercih edilmemesi halinde bu tür sorunlar görülecektir.
Muhabbet kuşu mantar hastalığının başlıca nedenleri ise şöyle özetlenebilir:
- Kafes, yem ve su kaplarının hijyenik olmaması,
- A vitamini eksikliği,
- Uzun süre antibiyotik kullanımı,
- Yanlış ve kalitesiz beslenme,
- Stres,
- Sigara dumanına maruz kalmak vb.
Muhabbet kuşu mantar hastalığı muhabbet kuşunun bakımına yönelik bazı kriterlere dikkat edilerek önlenebilir. Vitamin ve mineral takviyeleri ve kaliteli yemlerin seçilmesi bu konuda en önemli etkilere sahiptir.
Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Muhabbet kuşu mantar hastalığı tedavisi için ilaç kullanılabilir. Çeşitli ilaç tedavileri ve veteriner hekim tarafından önerilecek kremlerle de hastalığın giderilmesi sağlanabilir.
Tedavi edilmediği sürece ciddi boyutlara ulaşarak ölümcül sonuçlar doğurması da mümkündür. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir.
Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığına Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Muhabbet kuşu mantar ilacı kullanılarak hastalık önlenebilmektedir. Buna ek olarak kafesin her zaman hijyenik olması ve temiz kaplardan su ve yem yemesi sağlanmalıdır.
Mantar sorunlarının ortay acıkmasında hijyen sorunları ilk sırada yer aldığı için buna uygun bir ortamda muhabbet kuşlarının bakımının yapılması gerekmektedir.
Hastalığa karşı alınacak birçok farklı önlem sayesinde muhabbet kuşunuzun bu tür rahatsızlıklarla karşılaşma olasılığını en aza indirebilir ve sağlıklı bir yaşam sürmesini destekleyebilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı İnsana ve Diğer Canlılara Bulaşır Mı?
Muhabbet kuşu mantar hastalığı öldürür mü veya bulaşıcı mıdır gibi sorular bu hastalıkla karşılaşan hayvan sahipleri tarafından merak edilmektedir.
Bulaşıcılık oranları düşük olsa da eğer muhabbet kuşunuzla beraber aynı ortamda başka bir kuş ya da hayvan bulunuyorsa hasta kuşunuzu o ortamdan uzak tutmanız önerilmektedir.
Muhabbet kuşu mantar hastalığı kapsamında kuşunuzla sizde olabildiğince az temas edin ve veteriner hekime başvurun.