Anasayfa » Sultan Papağanı » Sultan papağanı hangi kelimeleri konuşur, ne zaman konuşur?
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Sultan papağanı hangi kelimeleri konuşur, ne zaman konuşur?

Sultan papağanı konuştuğu kelimeler basit ve genellikle maksimum iki heceli olan kelimelerdir.

Sultan papağanları bakımı diğer kuşlara nazaran basit, konuşma yeteneği bulunan kuşlardır.

Eğitilme farklılıklarına göre bazı kuşlar sesleri net olarak çıkarabilirken bazıları ile bu özelliği geliştiremez. Üç aydan sonra ses taklit etme yeteneği ile duyup hafızasına almış olduğu kelimeleri çıkarmaya başlayan kuşlar, 10 kelimeye kadar kelimeler konuşabilirler.

Sultan papağanı söyleyebildiği kelimeler sizin gün içerisinde en çok kullandığınız kelimeleri kapsamaktadır. Çünkü bu kuşlar yalnızca düzenli olarak duydukları, hafızalarına aldıkları kısa kelimeleri söyleyebilirler.

Sultan Papağanı Nasıl Konuşur?

Sultan papağanı konuşması papağanların genelinde bulunan östaki borusunun diyafram titreşimleri ile meydana gelmektedir.

Kuşlarda diğer hayvanlarda bulunan ses telleri bulunmaz.

Kolay olduğunu düşündükleri kelimeleri, özellikle tıslama seslerini zaman içerisinde geliştirmiş oldukları diyafram titreşimleri ile meydana getirirler.

Ses hafızaları bulunan kuşlar olduklarından ötürü, yanınızda kullanacağınız kelimelerin dikkatli şekilde seçilmesi gerekmektedir.

Sultan papağanının söylerken kullanmış olduğu iki heceli basit kelimeler arasında ‘babacım’, ‘merhaba’, ‘cici kuş’ gibi kelimeler yer almaktadır.

Ancak bunlar genel olarak kuş eğitiminde papağanlarla çalışırken sahipleri tarafından en çok kullanılan kelimeleri içermektedir. Bir başka kelime üzerine çalışılması durumunda papağanlar bu kelimeleri de söyleyebilirler.

Papağanların Kelimeleri Öğrenme Süreleri

Papağan konuşma süresi papağanların yetişkinlik çağına ermeleri ile başlamaktadır.

Sultan papağanları 3 aylık olduklarına yavaş yavaş bazı sesleri çıkarmaya başlayabilirler.

Ancak tam anlamı ile kelimeleri telaffuz edebilmeleri ve bunu taklit halinde tekrarlayabilmeleri için 1 yaşında olmaları beklenir.

Dişi sultan papağanları tiz sesler çıkartırken, erkek sultan papağanlarının çıkardıkları sesler daha pes ve zil sesini andırmaktadır.

Papağanların konuşma yolculuğunda sahiplerinin vermiş oldukları eğitim ciddi önem taşımaktadır.

Papağanlar ile kurulan iletişimin temelinde, hayvanın bulunduğu ortama ısınması ve burada kendisini rahat hissetmesi son derece önemlidir.

Psikolojileri oldukça narin olan hayvanlar depresyona girdiklerinde konuşmak istemez, bu durum da konuşma sürelerini yavaşlatır.

Papağan Eğitiminde Ödül Sistemi

Papağanlar için ödül vererek konuşturma papağan eğitiminde ciddi yere sahiptir.

Hayvanlara gün içerisine ortalama 7-8 kez kelime tekrarlayarak hafızasına yer etmesini sağlamak sahibin papağanın konuşması için denemesi gereken yöntemler arasında yer almaktadır.

Ödül için hayvana yem verilebilir ve bu durum konuşma yolunda papağanın teşvik edilmesini sağlar.

Sultan papağanı söyleyebildiği kelimeler neredeyse 10 kelimeye kadar çıkabilir ancak papağanların taklit yetenekleri dışında konuşma yetenekleri bulunmamaktadır.

Duydukları sesleri taklit eğiliminde olduklarından siz hangi alanda üzerinde çalışırsanız bu sesleri çıkarmaya çalışacaklardır.

Sultan Papağanı Eğitimi Sırasında Ne Yapılmalı?

Sultan papağanı eğitimi sırasında yapılması gerekenler aşağıda yer almaktadır.

  • Papağanın gün içerisinde haddinden fazla yorulmaması kelime tekrar isteğinin korunması konusunda önemlidir. Sultan papağanları hassastırlar ve zorlandıklarında saldırganlaşabilirler. Ayrıca diğer türlere göre çok daha sıkılan kuşlardır.
  • Ödül yemi vermeniz kuşun daha kolay bir şekilde konuşmasına imkan sağlayacaktır. Hayvanlar aleminin diğer canlıları gibi sultan papağanları da bu küçük hileyi anlayacak ve yemi elde etmek için vermiş olduğunuz komutları dinleyeceklerdir.
  • Eğitim sırasında hayvana net ve temiz bir ses tonuyla konuşmak, komut verdiğinizin anlaşılması için önemlidir.

Sultan Papağanı Konuşmazsa Ne Yapılmalı?

Sultan papağanı konuşmadığı durumlarda kuş sahibinin mutlaka sabırlı olması gerekmektedir.

Erkek papağanlar dişi cinslerine göre konuşma konusunda daha yeteneklidir.

Kuşun dişi olması durumlarda konuşma gecikebilir ya da kuş sesleri taklit etmeyebilir.

Sultan papağanı söyleyebildiği kelimeler kısıtlı olmakla beraber, zaman içerisinde geliştirilebilir.