Sultan papağanlarının uçma zamanı yaklaşık olarak 45. günlerini geçmeleri ile başlamış olur.
Sultan Papağanı Hakkında Merak Edilenler
Sultan papağanı ile ilgili bilinmesi gerekenler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Evcilleştirilmeleri kolaydır.
- İnsanlar ile iyi anlaşırlar.
- Taklit yetenekleri gelişmiştir.
- Vücut dillerini kullanarak kendilerini ifade edebilirler.
- Ayaklarından üşürler.
- İlgiye gösterilmesine bayılırlar.
- Yaklaşık olarak 3.aydan sonra kelimeleri tekrar etmeye başlarlar.
- Gece uykusuna düşkündürler.
Sultan Papağanının Hangi Cinsiyette Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Sultan papağanı cinsiyet ayrımı, diğer papağan türleri ya da kuş türlerinde olduğu gibi tüy renklerine ya da çıkardıkları seslere göre yapılabilir.
Ancak bu özelliklere göre belirlenen cinsiyet sadece bir tahmini içerir. Bu tahminin yapılabilmesi için 3 yöntem kullanılır. Bu yöntemler ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- DNA testi: Kuşlarının cinsiyetinin kesinliğe kavuşmasını isteyenlerin ilk başvurması gereken en güvenilir yöntem DNA testi ile cinsiyet belirleme yöntemidir. Bu yöntem kesin sonuca ulaşılmasını sağlar. Ancak maliyeti yüksektir.
- Ses: Dişi sultan papağanları, erkek sultan papağanlarına göre oldukça sessizdir. Kısa ötüşler yapan dişi papağanın aksine erkek sultan papağanı uzun ötüşler, ıslıklar ve taklitler yapabilir.
- Kanat altı: Bu yönteme göre kanadının altında sarı renk bulunan sultan papağanları dişi, bir uçtan diğer uca aynı renge sahip olanlar ise erkektir. Yöntemin güvenilirliği oldukça düşük olduğu için bu yönteme göre karar verilen cinsiyetlerin yanlış olma ihtimali oldukça yüksektir.
DNA testi dışında kalan iki cinsiyet tahmini yönteminde elde edilen sonuçların kesin bir sonuca ulaşması için papağanın 7 aylık olması beklenmelidir. 7 aylık erişkinliğe ulaşan papağanların cinsiyet tahmininde yanılmak mümkün değildir.
Sultan Papağanının Kaç Yaşında Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Sultan papağanının yaşı birkaç bölgeye bakılarak tahmin edilebilir. Yaş tahmini için bakılması gereken bölgeler ve o bölgelerde dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir:
- Ayak: Olgun sultan papağanının ayak rengi, yavru papağana göre daha solgundur. Pullanma miktarı olgun sultan papağanında daha çoktur.
- Tüy yapısı: Olgun sultan papağanının kuyruk kısmında yer alan tüyleri oldukça uzun ve yataydır. Yavru papağanların kuyruk tüyleri ise sivri ve kısadır.
- Yanak lekesi: Olgun sultan papağanlarının yanağında bulunan leke, yavru papağanlara göre daha geniş yapıda ve daha canlı renktedir.
- Gaga rengi: Olgun sultan papağanların gaga rengi, yavru papağanların gaga rengine göre daha koyu renklidir.
- Göğün genişliği: Olgun sultan papağanlarının omuzları geniş ve yapılıdır. Bu özellikleri ile ilk bakışta yavru papağanlardan ayrılabilirler.