Anasayfa » Sultan Papağanı » Sultan papağanı neden titrer? (KANAT, KUYRUK, VÜCUT)
Yeliz Özdemir
Bilge Pakize Editörü

Sultan papağanı neden titrer? (KANAT, KUYRUK, VÜCUT)

Sultan papağanında titreme olması genellikle hayvanların ürkmüş olmasından kaynaklanmaktadır. Papağan türleri içerisinde çok kolay ürkebilen ve oldukça narin oldukları bilinen sultan papağanları; korkudan titreyebilir ve hatta bu titreme sonucunda felç dahi geçirebilirler.

Bir hastalık olmaksızın sultan papağında titreme sebebi; korku ve depresyon olarak açıklanabilir.

  • Soğuk Yerde Bulunma: Bütün hayvan türlerinde olduğu gibi kuşlarda da soğuktan korunmak amacı ile tüyler bulunmaktadır. Sıcaklığın tüylerin de etki edemeyeceği kadar fazla olması durumunda tüm vücutta titreme görülebilmektedir.
  • Stres: Stres de kuşlarda titremenin meydana gelmesinin bir diğer nedenidir. Evcil hayvan ile karşılaşmak, yüksek ve ani ses duymak, kafesin düşürülmesi gibi sebeplerle titreme görülebilir.

Sultan Papağanı İshal İle Beraber Titreme Görülmesi

Sultan papağanı titremeli ishal kuşta bir enfeksiyonun varlığının habercisidir.

Kimi zaman önce titreme ile başlayıp daha sonrasında gelişen ishal, kimi zaman ise ikisinin bir arada gelişmesi, vücudun bakteri ya da virüs ile savaş içerisinde olduğunu göstermektedir.

İhmal edilmemesi gereken durum, önce gözlemlenmeli 12 saat içerisinde hayvanda problemin devam etmesi halinde veterinerden destek alınmalıdır.

Bunun yanı sıra korku iki problemi de tetikleyebileceğinden sorun geçici olabilir. Durumun analizinin kuş sahibi tarafından iyi yapılması gerekir.

Papağanda Parazit Salgını ve Humma Sebebi ile Titreme

Sultan papağanı humma titremesi ishal ile beraber görülebilir. Bu da vücudun bir şekilde enfekte olmasına ve kuşun titreme nöbetine girmesine zemin hazırlayabilir.

Humma tüm papağan türlerinde görülen ciddi bir hastalıktır.

Bir diğer belirtisi de hayvanın gözlerinde çapak meydana gelmesi ve gözleri kısık bir şekilde oturmasıdır.

Titreme ile beraber ishal sorunu yaşanıyorsa veteriner kontrolüne gidilmelidir.

Sultan Papağanı Depresyon Titreme Yapar Mı?

Sultan papağanı depresyon titremesi sıklıkla görülebilen bir durumdur.

Sultan papağanları mutsuz oldukları zaman depresyona girme eğilimdedirler.

Bu depresyon ilerlerse kendilerini felç dahi edebilir.

İştahsız su içmeyen ve tepkisiz kalan papağan bir süre sonra tüm vücudu titreyen bir konumda görülebilir. Bu titreme kanat ve kuyruk kısımlarında da görülebilir.

Ödül maması verilmesi, papağanla ilgilenilmesi ve papağan yalnız ise eş tutması bu sorunun çözülmesi için yeterli olacaktır.

Sultan papağanında titreme zaman zaman meydana gelebilse de sorunun sürekli ve uzun süreli olması durumunda doktor desteği şarttır.

Sultan Papağanı Kafanın Titremesi

Sultan papağanında baş titremesi sorunu beynin travma etkisi altında olmasından kaynaklanabileceği gibi, en büyük nedeni hayvanın ilgisiz kalmasıdır.

Sultan papağanları mutsuz olduklarında ya da sahibinin kendileri ile yeteri kadar ilgilenmediklerini düşündüklerinde garip davranışlar sergileyerek dikkat çekmek isterler.

Bu davranışların başında başın titrer gibi sağa sola sallanması ve yüksek sesle öterek çığlık atma bulunur. Kuşunuzda böyle bir sorun bulunuyorsa ona ilgi göstermeli ve içerisinde bulunduğu mutsuzluk halini gidermelisiniz.

Sultan Papağanı Titreme Durumunda Ne Yapılmalı?

Sultan papağanı titreme durumu yaşandığında sorunun kaynaklanabileceği ihtimaller en aza indirilerek hayvan takip edilmelidir.

  • Sıcaklığı yükseltebilir, açık cam varsa kapayabilir ve hayvana uzaktan kurutma makinesi desteği vererek ısınmasını sağlayabilirsiniz. Titremenin başlıca nedenleri arasında üşüme gelir.
  • Titreme hala devam ediyorsa onunla ilgilenerek konuşmaya çalışabilir ve harekete geçmesini sağlayabilirsiniz.
  • Kafesten çıkarılarak kafes temizlenmeli, su ve yem değiştirilmelidir. (Sultan papağanları taleplerini tepkileri yolu ile gösterirler)
  • Vücutta yer alan herhangi bir yara ya da hareket kaybı olup olmadığı gözlemlenmelidir.
  • Sorun hala devam ediyorsa sultan papağanında titreme nedeni fiziksel ya da enfeksiyonel bir hastalık olabilir. Papağan gözlemlenmeli, sorun günün yarısında devam ettiyse doktora giderek tedavi için destek alınmalıdır.