Sultan papağanı tüy dökme nedeni kuşunuzun yeterli beslenmemesi ya da vitamin takviyeleri alamamasından kaynaklanabilir.
Hekiminizin önerdiği pet mağazalarında yer alan papağanınızın sağlıklı gelişimine yönelik vitamin ve mineralleri alarak suya karıştırıp kuşunuza verebilirsiniz.
Yiyecek olarak yem takviyeleri ve yulaflı bisküvi kırıntılarından biraz vermeniz kuşunuzun vücut, tüy yapısını geliştirecektir.
Sultan Papağanı Tüy Dökme Nedenleri Nelerdir?
Sultan papağanı tüy dökme sebeplerinden en belirgin olanı papağanının strese girerek tüylerini yolmasıdır. Sultan papağanının diğer tüy dökme sebeplerinden bazıları şunlardır:
- Kuşunuzun tüylerini yolmaya başlaması ciddi hastalık belirtisi olabilir.
- Tüy yolma problemi ortaya çıktığı zaman hemen veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.
- Hekiminiz vakit kaybetmeden antibiyotik tedavisine başlayacaktır.
- Strese bağlı bir tüy dökülme problemi varsa stres sebebi ortadan kaldırılır.
- Düzenli beslenme, kafesin büyütülmesi, eş seçimi gibi çeşitli faktörler düzeltilerek kuşunuz eski sağlığına döndürülür.
- Bu sürede papağınızı sık sık banyo yaptırarak özellikle havuç, keten tohumu, yulaf gibi besinlerle besleyebilirsiniz.
- Avimineral, avivit, veterineriniz uygun görürse bebek vitaminleri suya karıştırılarak verilmelidir.
Sultan Papağanı Aşırı Tüy Dökme Nedenleri Nelerdir?
Sultan papağanı aşırı tüy dökme sebepleri ilkbahar ve sonbahar döneminde dökülen normal tüylerin dışında ortaya çıkar.
Mevsim değişimleri halinde tüy dökülmeleri normal olup geçici ve genellikle az şekilde gerçekleşir. Bazı dönemlerde sultan papağanlarının tüy dökme zamanları normal dönemden çok daha fazladır.
Stres, mutsuzluk, ilgisizlik gibi hallerde papağanınızın kendini yorduğu, agresif tavırlar sergilediği görülür. Ayrıca eşinden ayrılma, sigara dumanına maruz kalma, yeterli beslenmeme, dar kafes, ilgi ihtiyacı gibi pek çok sebep te tüy dökülme problemlerine neden olabilir.
Sürekli rahatsız edilen, iyi uyuyamayan bakımsız ve yalnız kalan sultan papağanları tüy dökme ve yolma sorunları yaşayabilir.
Tüy dökülmesi papağanınızın bir bölümünde ya da vücudunun tamamında görülebilir. Cildi alerjik reaksiyonlar veren papağanlar gagalarıyla etleri görünüp kanayıncaya kadar tüylerini yolabilir.
Sultan Papağanı Tüy Dökümü Nasıl Önlenir?
Sultan papağanı tüy dökümünü önlemek için kuşunuza yeterli vitamin takviyeleri yaparak sağlıklı beslenmesine yardım etmelisiniz.
Hekiminizin önerdiği vitamin ve mineralleri alıp kuşunuzun suyuna katarak verebilirsiniz.
Hastalığın nedenini öğrenildikten sonra papağanınızın stres ve psikolojik bunalımını önlemek için onu daha rahat, sakin bir alana taşımalısınız.
Kafesi dar olan, içerisinde rahat hareket edemeyen kuşlar kısa sürede strese girerek mutsuz olabilir. Ayrıca odanın içerisinin çok fazla gürültülü ve karmaşık yapıda olması da kuşunuzun mutsuz hissetmesine, strese girmesine neden olabilir.
Bu yüzden öncelikle kafeslerin yerlerini değiştirerek kuşunuza ilgi göstermeli, onunla çeşitli oyun aktiviteleri yaparak melodiler söyleyerek keyifli zaman geçirebilirsiniz.
Sultan Papağanı Kanat, Kanat Altı Tüy Dökme Nedenleri Nelerdir?
Sultan papağanı kanat, kanat altı tüy dökülme nedenleri bit ve vitaminsizliktir. Bit herhangi bir böcek ya da pire olabilir. Bu canlılar kuşunuzun kafesinin bulunduğu ortama ve kanatlarına sinmiş olabilir.
Papağınızı sık sık rahatsız ettikleri için kendisini kaşınmasına ve tüylerinin dökülmesine neden olurlar.
Kanat, kanat altı tüy dökülme problemleri genellikle bakteri, enfeksiyonlarının yanı sıra parazit, enfeksiyonlu iç hastalıkları, tüy foliküllerinde anormal yıpranma ve vitamin eksikliği gibi hormonel hastalıklar sonucu oluşabilir.
Sultan Papağanı Kuyruk Tüy Dökme Nedenleri Nelerdir?
Sultan papağanı kuyruk tüy dökme nedenleri yanlış yem tercihi, mevsim geçişleri ve strese bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Fiziksel olarak sıkıntısı olmadığı halde tüy dökme davranışı gösteren kuşunuzu sakin, gürültüsüz, ideal sıcaklık seviyesine sahip olan bir ortama taşımanız, kafesini olabildiğince geniş tutmamız gerekir.
Kuşunuzla oyunlar oynayıp ona ilgi göstererek eğlenceli zamanlar geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Sultan Papağanı Kafa Tüy Dökme Nedenleri Nelerdir?
Sultan papağanı kapat tüy dökme nedenleri mevsimsel değişimlere bağlı olarak değişir. Yumurtlama sürecinde dişi papağanlarda tüy dökülmesi olağandır.
Hastalık kaynaklı oluşan tüy dökülmesi problemlerinin pek çok sebebi bulunmaktadır. Özellikle dış parazitler kaşıntı, kızarıklık, kabarma gibi belirtilerle ortaya çıkarak kuşunuzun baş bölgesini ve vücudunu kaşınmasına neden olur.
Beslenmeye bağlı ortaya çıkan alerjiler de dökülmelere neden olan diğer önemli faktörlerdendir.
Bazı sistemsel hastalıkların yanı sıra hormonal bozukluklar papağanınızın tüy yapısını bozduğu için kendini kaşımasına, kaşıntı sebebiyle tüylerin dökülmesine neden olur.
Sultan Papağanı Kaç Ayda Bir Tüy Döker? Tüy Dökme Mevsimi Ne Zamandır?
Sultan papağanının tüy dökülme zamanı normal olarak ilkbahar ve sonbahar dönemidir.
Fakat hastalık, stres ve yukarıda belirtilen pek çok sebebe bağlı olarak aşırı tüy dökülme problemleri kuşunuzun geçirdiği hastalık ve hormonal bozukluklara göre farklı zamanlarda gerçekleşebilir.
Kuşunuzun ciddi tüy dökülme problemi olduğunu gözlemlediğiniz an papağınızı hemen veteriner hekiminize götürmelisiniz. Doktorunuz sultan papağanı tüy dökme, kaşıma sorununun beslenmeden kaynaklandığını fark ederse diyetini değiştirerek ekstra mineral ve vitamin desteği sağlayacaktır.
Stres kaynaklı oluşan tüy dökülme sorunları için kuşunuzun fiziki ortam ve ilgi eksikliğini gidermeniz gerekir. Parazitlerden oluşan tüy dökülme sorunları için hekiminiz anti parazit ilaçlar önerecektir.
Sultan Papağanı İlk Tüy Dökümü Nasıl Ve Ne Zaman Olur?
Sultan papağanı ilk tüy dökümü ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde gerçekleşir. Mevsim geçişlerinde ortaya çıkan tüy dökümü tüylerin yenilenmesi ve değişimi için gereklidir. Sultan papağanlarının aşırı tüy dökümü çeşitli sağlık problemlerine sebep olduğu için kuşunuzu muhakkak veterinerinize muayene ettirmelisiniz.
Sultan Papağanı Tüy Dökümü İçin Destekleyici Vitaminler Hangileridir?
Sultan papağanı tüy dökümü için destekleyici vitaminler B, A ve D vitamini takviyeleridir.
Tüy dökülme dönemlerinde kuşunuzun vitamin ihtiyacını karşılayan sıvı, vitamin karışımları tüy dökülme problemlerini en az seviye indirerek dökülen tüylerin oldukça sağlıklı, gür, canlı bir şekilde çıkmasını sağlar.
A vitamini ve probiyotik içeren ilaçları ped mağazalarında bulabilir hekiminizin önerisi ile kuşunuzun suyuna katarak düzenli olarak verebilirsiniz.
Sultan papağanı tüy dökme tedavi aşamasında hekiminizin önerdiği yemleri tercih ederek kuşunuzun yem, kafes ve yaşam alanını sık sık değiştirmemeye özen göstermelisiniz.