Güvercin yavrusu yumurtadan çıktığı andan itibaren mutlaka annesiyle birlikte olmalıdır. Zira yavrular uzun bir süre anne yardımına ve yuvanın sıcaklığına ihtiyaç duyarlar.
Ancak güvercin besleyenler bazı durumlarda kırılmış ya da terk edilmiş bir güvercin yumurtası ile karşılaşabilirler. Bu durumun birden fazla nedeni olabilir.
Güvercin Neden Yumurtalarını Terk Eder?
Güvercinin yumurtasını terk etmesi birden çok nedene bağlı olabileceği gibi tek bir nedenden dolayı da gerçekleşebilen olumsuz bir durumdur. Bazı istisnalar olsa da terk edilen yumurtadan bir yavru çıkma ihtimali yoktur.
Kendileri ve yumurtaları için güvenli bir yerde yuva yapan güvercinler, yer bulamadıkları zaman yuvalarını aceleyle kurup yanlış bir yere yerleşebilir. Bir süre sonra bu durum rahatsız edici olacağından güvercinin yumurtaları terk ederek gitme ihtimali vardır.
Diğer neden ise yumurtaların kanlanmamasıdır. Kanlanmayan yumurtadan yavru çıkma ihtimali olmadığı için bu güvercin yumurtası terk edilebilir.
Güvercin Neden Yavrusunu Terk Eder?
Güvercinin yavrusunu terk etmesi için birçok neden vardır. Bu nedenlerden ilki insanların yeni doğmuş yavrulara dokunmasıdır.
Yavru güvercinlerin anne güvercinlere tanıdık gelen bir kokusu olduğundan anne güvercin içgüdüsel olarak yavrularında bu kokuyu arar. Bulamadığı zaman yuvayı da yavruları da terk edebilir. Bu nedenle yeni doğan yavrulara dokunmak sakıncalıdır.
Güvercinin yeni doğan yavrularını terk etmesi düşük bir ihtimal olsa da bu ihtimalin her zaman var olduğu unutulmamalıdır.
Güvercin Neden Kendi Yumurtasını Kırar?
Güvercin besleyenler anne güvercinin yuvayı ve yavruları terk etmesinin yanı sıra yumurtayı kırdığına da şahit olabilir. Bu durumun en yaygın sebebi yumurtanın boş olmasıdır.
Güvercin yumurtası boş olursa anne güvercin bunu anlayıp yumurtayı kırarak yuvadan uzaklaştırabilir.